Hlavní navigace

Zvýšení DPH údajně vede k nekvalitním potravinám

Sdílet

Arsen Lazarevič 21. 2. 2012

Podle viceprezidenta svazu a obchodu Michala Ševery vede klesající kupní síla obyvatel a nárůst DPH k tomu, že spotřebitelé jsou nuceni zaměřit se spíše na cenu, než na kvalitu výrobků: A orientace na cenu znamená často ústupky v kvalitě, řekl Ševera. Podle Ševery se zvýšení DPH promítlo do cen: Obchod nedokázal vstřebat zvýšení spodní sazby DPH a promítl to do cen, řekl Ševera.

Na vliv nepřímých daní na kvalitu potravin upozornil také ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Inspekce loni provedla 8000 kontrol. Přitom v 15 % případů objevila nekvalitní potraviny Pokud bychom vycházeli z toho, co zjišťujeme poslední dobou, tu snahu o falšování potravin, tak to nějakým způsobem s tím DPH kalendářně souběžně jde  řekl Šebesta. 

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).