Hlavní navigace

Statisíce aut jezdí bez pojistky, jejich majitelé riskují milionové dluhy

1. 2. 2011

Sdílet

V Česku je registrováno takřka sedm a čtvrt milionu motorových vozidel, povinné ručení je přitom sjednáno na 91,6 % vozidel. Zbylých zhruba 600 tisíc nepojištěných vozů sice svým majitelům šetří pojistku, ale vystavují se riziku, že případnou škodu, kterou svým vozem způsobí, budou platit ze svého. Škody se přitom při nehodách šplhají až do řádu několika milionů korun, za což mohou především rostoucí náklady na škody na zdraví. Případnou škodu nepojištěného vozidla hradí poškozenému Česká kancelář pojistitelů, která následně škodu vymáhá na dlužníkovi. Více: Začal další hon na neplatiče povinného ručení

Podle odhadů České kanceláře pojistitelů je z těchto nepojištěných vozů 130 tisíc aktivních a zapojují se do každodenního provozu.

Havarijní pojištění, které kryje škody na pojištěném autě, pak podle údajů České asociace pojišťoven má sjednáno 18,4 % registrovaných vozidel. Podle průzkumu asociace se 70,6 % řidičů rozhoduje o pojištění výhradně podle ceny.

Při sjednávání pojištění by se klienti měli zajímat především o rozsah pojistné ochrany a asistenčních služeb, aby případné pojistné plnění pokrylo v dostatečné výši vzniklou škodu, říká Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání ČAP a dodává: Klienti ve snaze získat co nejnižší cenu podceňují hodnotu vozu, například zamlčí nadstandardní výbavu nebo dražší doplňky vozu. Neuvědomují si přitom, že jim v případě pojistné události neposkytne plnění dostatečnou kompenzaci. 

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).