Hlavní navigace

Se spotřebou piva jsme se vrátili do 60. let. Loni ukončilo činnost zhruba 500 hospod

Sdílet

Gabriela Hájková 17. 5. 2021

Pivovarům se kvůli epidemii výrazně propadly tržby. Podle šéfky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové se spotřeba piva dostala na úroveň 60. let. Pivovary podle ní loni přišly o jeden a půl milionu hektolitrů piva a Česko zhruba o 500 hospod. Informace vyplývají z rozhovoru na sesterském serveru Podnikatel.cz.

Navzdory tomu, že epidemie v České republice konečně polevuje, podle Ferencové se očekává, že další stovky hospod ukončí činnost v letošním roce. Covid samozřejmě dopadl i na minipivovary, 25 z nich přerušilo výrobu a čeká na obrat k lepšímu, čtyři svou činnost ukončily.

Roční spotřeba piva na obyvatele u nás v roce 2020 dosáhla 135 litrů a za pokles samozřejmě mohou koronavirové restrikce a omezení provozu hospod a restaurací v tuzemsku, ale i v zahraničí. A přitom ještě v letech 2018 a 2019 se českému pivovarnictví dařilo velmi dobře, produkce stoupala a v roce 2019 jsme zaznamenali rekordních 21,6 milionu  hektolitrů, uvedla Ferencová s tím, že se českému pivovarnictví dařilo posledních 10 let před epidemií i na zahraničních trzích.

Zatímco v roce 2019 se podle ní z celkové spotřeby piva v Česku v restauracích vypila třetina, o rok později to byla už jen čtvrtina. Podíl piva vypitého v restauračních zařízeních v poměru s tím, které se prodalo v prodejnách, byl v roce 2019 26 ku 74. Meziročně se pak spotřeba v restauračních zařízeních propadla o 31 %.

Negativní vliv na dané odvětví mělo kromě zavření hospod také zkrácené otevírací doby, zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, rušení sportovních a kulturních akcí apod.

Pivovary se na vzniklou situace snažily reagovat například tím, že nabízely produkty zákazníkům prostřednictvím jiných distribučních kanálů, než bylo dosud zvykem. E-shopy jsou dnes už v podstatě běžnou záležitostí. Vzrostla poptávka po pivu v lahvích a plechovkách. Pivovary proto investovaly do stáčecích linek a zaznamenali jsme, že místo velkých padesátilitrových sudů se plní ty s menším objemem, vysvětlila Ferencová a dodala, že enormní zájem je o patnáctilitrové sudy, které si musely jednu dobu pivovary dokonce půjčovat mezi sebou, protože jich na trhu v danou chvíli nebyl dostatek.

Pivovary si podle ní v krizi pomáhaly a snažily se podporovat i hospodské a restauratéry. Například bezplatným sanitováním výčepních zařízení, dodávkou prázdných pet lahví kvůli možnosti odnést si točené domů,  nebo dodávkou desinfekce a ochranných pomůcek na vlastní náklady. Pivovary pomáhaly také s rozvozem vakcín, zdarma rozvážely nealkoholické pivo pro pracovníky bezpečnostních složek a zaměstnanci pivovarů se podíleli na trasování pro krajské hygieny.

Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).