Hlavní navigace

Názor k aktualitě Revolut hlásí deset tisíc uživatelů z Česka. Start-up láká na výhodné platby od ViR - Dovolil bych si poopravit tvrzení, že Revolut vstoupil...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2018 17:16

    ViR

    Dovolil bych si poopravit tvrzení, že Revolut vstoupil do Česka před dvěma měsíci ;-). To zde totiž pouze udělal propagační akci (a snad zřídil nějaké lokální zastoupení), ale dostupný je zde mnohem déle, neb je od samého počátku k dispozici všem rezidentům v Evropském hospodářském prostoru, tedy i českým. Já využívám jeho služby od léta 2016, a pokud se nemýlím, tak redaktor Měšce pan Chvátal také (doporučuji konzultaci v rámci redakce).

    Dále, v Revolutu je opravdu možné mít "podúčty" v 26 měnách, a to (od počátku října 2017) včetně CZK, přičemž ke každé měně existuje sběrný bankovní účet s číslem IBAN, na který lze posílat platby v té které měně, s tím, že do reference se uvede osmimístné číslo klienta služby Revolut (vedle společných sběrných účtů pro každou měnu má každý klient k dispozici ještě "unikátní" národní účet v GBP a "unikátní" IBAN pro SEPA platby v EUR).

    Nicméně, je zřejmé, že podúčet (resp. wallet) vedený v CZK dotovat platbou v CZK lze, a to zasláním českých korun na IBAN GB14 LOYD 3080 1294 0018 45, s uvedením osmimístné osobní reference.

    "Drobný problém" ovšem je, že tento korunový účet je ve Velké Británii a nikoli v ČR, neboli půjde o mezinárodní převod (SWIFT), což je z českých bank poněkud nákladnější až zatraceně drahé :-) A kartou bohužel přímo CZK "dotovat" nelze (to je možné jen u 9 měn).

    Levněji tedy vyjde do Revolutu poslat EURa (buď jako SEPA platbu, nebo vhodnou platební kartou) a následně je vyměnit zpět na CZK. Samozřejmě s tím, že je nutno EURa pořídit co nejvýhodněji. Možností je více, přičemž nejhorší je zpravidla směna deviz ve vlastní bance :-D.

    Pokud se týká karty Revolut, je možné pořídit si buď plastovou (první za poštovné 6 EUR), nebo jen virtuální (první zdarma). Plastová je nyní standardně Mastercard, v beta testování je i VISA (mám obě, VISA zatím občas zazlobí). Virtuální karta může být výhodná pro uživatele karty "Curve" (imaginecurve), neb se tím ušetří poštovné za "revoluční kartu".

    Jinak případným novým uživatelům důrazně doporučuji přečíst si podmínky služby a FAQ a dodržovat pravidla, protože automatický bezpečnostní systém velmi snadno kartu či celý účet zablokuje, podpora nestíhá, a odblokování i v řádu mnoha dnů až týdnů není výjimkou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).