Hlavní navigace

Pozor na reklamu na levné brýle Ray-Ban na Facebooku. Můžete přijít o peníze

11. 5. 2017

Sdílet

Na Facebooku a Twitteru se opět šíří podvodná kampaň zneužívající jméno značky brýlí Ray-Ban. Kampaň se snaží odkázat na internetové stránky fiktivního elektronického obchodu, pomocí kterého útočníci sbírají údaje o platebních kartách.

Weby jsou propagované prostřednictvím obrázků, které upozorňují na výprodej slunečních brýlí značky Ray-Ban. Útočníci ale pouze zneužívají jméno známého výrobce. Společnost Ray-Ban ani její distributoři nemají s touto akcí nic společného, upozorňuje společnost ESET s tím, že podobná kampaň už se objevila loni v dubnu.

Útočníci používají k šíření odkazů na podvodné stránky kompromitované facebookové účty českých uživatelů. Domníváme se, že některé weby byly dokonce vytvořeny speciálně pro Čechy, i když většina obsahu je v angličtině. Naznačuje to doména „cz“ v samotných URL adresách, vysvětlil Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET s tím, že uživatelé Facebooku, kteří na svých profilech tyto podvodné weby propagují, o tom vůbec netuší. Útočník totiž do jejich alba vloží několik fotografií s reklamou na podvodné weby a zároveň v obrázku označí několik přátel napadeného uživatele. V závislosti na nastavení jejich soukromí se následně obrázky s reklamou zobrazí i kontaktům označených lidí.

Někteří uživatelé Facebooku a Twitteru ale informaci o slevě šíří i dobrovolně. Opakuje se tak situace z loňského dubna, kdy jsme tuto škodlivou reklamní kampaň zaznamenali poprvé. Tehdy se někteří uživatelé přiznali k tomu, že si brýle prostřednictvím falešných stránek objednali. Teprve poté se zamýšleli nad tím, zda nejde o podvod, uvedl Dvořák a dodal, že k šíření škodlivé kampaně útočníci používají i další sociální sítě, například Instagram a Pinterest.

Samotné prohlížení falešných webů ještě škodlivé není. Problém nastává, když chcete zaplatit, protože útočníkům zadáte všechny informace k tomu, aby mohli provést převod z platební karty. Informace o platební kartě totiž odchází k provozovateli podvodných webů, jejichž servery se většinou nachází mimo EU, často například v Číně.

Pokud jste se s takovými fotografiemi na Facebooku setkali, určitě kontaktujte člověka, který je šíří. Sám o tom nemusí vůbec vědět. Tento člověk by si měl zkontrolovat antivirovou ochranou svůj počítač či mobilní zařízení a až následně změnit heslo k účtům na sociálních sítích, doporučuje Dvořák. Pokud jste si objednali levné sluneční brýle z těchto internetových stránek, kontaktujte okamžitě svoji banku a požádejte ji o reklamaci transakce. Okamžitě si také nechte zablokovat svoji platební kartu. 

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).