Hlavní navigace

Názor k aktualitě Pojišťovna OZP v nadsázce: OSVČ mají nárok na nadstandardní sádru od ViR - Ono se, soudruhu, za cca 400000 zaměstnanců neodvede...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2015 14:40

    ViR (neregistrovaný)

    Ono se, soudruhu, za cca 400000 zaměstnanců neodvede ani tolik, kolik mají OSVČ určeno jako minimální odvod, je-li pro ně SVČ hlavní činností.

    Totiž, za zaměstnance se odvádí 13,5 % z hrubé mzdy, a to nejméně 1242 Kč (13,5 % z minimální mzdy, tj. z 9200 Kč). Z toho 414 Kč odvede samotný zaměstnanec a 828 Kč jeho zaměstnavatel. OSVČ však má minimální odvod zdravotního pojištění 1797 Kč (13,5 % z poloviny průměrné mzdy, tj. z příjmu cca 13310 Kč), samozřejmě bez ohledu na to, zda takového příjmu skutečně dosahuje, či nikoli.

    A těch cca 400000 zaměstnanců nedosahuje příjmů, z nichž je stanoveno minimální pojištění pro OSVČ, čili je za ně odváděno méně. A to je množství lidí, které je dost dobře srovnatelné s celkovým počtem OSVČ, pro které je SVČ hlavní činností (cca 550 tis.).

    Jinak doporučuji důkladně si nastudovat, z čeho se platí pojistné (ale i daň) za zaměstnance a z čeho za OSVČ, protože mzda (tj. odměna za práci) a příjmy OSVČ po odpočtu uznatelných nákladů (tj. ekonomicky odměna za práci + zisk) nejsou přímo a jednoduše srovnatelné kategorie základů pro odvody a daně.

    Jen na okraj - chápu, že polovzdělaní odborářští bossové to nepoberou, stejně jako to, že někteří populističtí politici, kteří by si to spočítat, pochopit a podložit čísly mohli, to udělat nechtějí. Je jim totiž jasné, kdo je volit bude a kdo nikoli...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).