Hlavní navigace

Podnikatelský PES. Hlídač všech povinností má začít fungovat od května

8. 2. 2019

Sdílet

Právní elektronický systém (PES), který má umožnit podnikatelům, aby na jednom místě našli přehled všech povinností vyplývajících pro ně ze zákona o živnostenském podnikání, by měl začít fungovat od května. Na tiskové konferenci to řekla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), která dnes podepsala s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým dohodu o spolupráci na projektu PES.

Právní elektronický systém považuji i za efektivní nástroj pro analýzu regulační a byrokratické zátěže pro podnikatele, která vyplývá z právních předpisů, cituje agentura ČTK ministryni Novákovou. PES podle ní nabídne podnikatelům přehledně seznam povinností, které je zapotřebí při podnikání plnit. V horizontu několika let bychom chtěli, aby v něm byly obsaženy všechny zákony, doplnil Dlouhý.

Podnikatelé využívají od letošního ledna PES, který vyvinula Hospodářská komora. Informace, které podnikatelé v PES naleznou, mají nyní informativní charakter. Bez příslušné legislativy zatím nelze dát přehledu větší závaznost. V budoucnu chce proto komora usilovat o to, aby přehledy povinností byly povinnou součástí všech zákonů, informuje ČTK.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).