Hlavní navigace

Citibank zdražuje použití karet v zahraničí

Sdílet

Použití kreditních karet Citibank bude od 1. října 2008 dražší. Banka oficiálně zavádí konverzní poplatek při použití její kreditní karty. Jeho výše je odvozena podle místa použití, bez ohledu na měnu, podle této tabulky:

Evropa
  • Platba u obchodníka: 2,03 %
  • Výběr hotovosti: 2,03 %
Ostatní země
  • Platba u obchodníka: 2,45 %
  • Výběr hotovosti: 2,36 %

Z přepočtené částky, která do Citibank dorazí od společnosti MasterCard, banka naúčtuje právě tento nový konverzní poplatek. Výsledný kurz karetních transakcí tak bude horší, než v minulosti. Poplatek se netýká tuzemských transakcí.

Konverzní poplatek při použití karty v zahraničí z bank působících v České republice ještě účtuje mBank, ale pouze u transakcí, které jsou v jiné měně, než v euru. Konverzní poplatek mBank je max. 2 % z aktuálního kurzu.

Použití platební karty v zahraničí má být údajně výhodnější, ale test finančního serveru Měšec.cz prokázal, že mezi bankami jsou propastné rozdíly. Použitím karty konkurenční banky můžete vydělat nebo i prodělat stovky korun.

Konverzní poplatky za transakce kartou v zahraničí nejsou v jiných zemích neobvyklé, ale v České republice na tento nový druh poplatku nejsou stávající klienti zvyklí. Tyto poplatky mohou způsobit, že při zahraničních cestách budou držitelé karet preferovat platební karty bank, které konverzní poplatky neúčtují. U vysokých nebo početných transakcích přitom nejde o zanedbatelné částky.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).