Hlavní navigace

Názor k aktualitě Ceny bytů klesly, poprvé od roku 2005 od anonym - Ivánku, Ivánku, řekl by dědeček čaroděj v Mrazíkovi,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 4. 2009 10:21

    anonymní
    Ivánku, Ivánku, řekl by dědeček čaroděj v Mrazíkovi, stačí to snad napsat jen jednou a jelikož tu diskutují dospělí, ne děti, tak tykejte svým vrstevníkům na nočníku.

    Ať počítám jak počítám, tak z příspěvku 24.4. 7:22 je vidět dostupnost dnešního bydlení zcela jasně - je to tragédie.
    I kdyby oněch 24200 Kčs byla jen 1/3 ceny skutečné, tak dle vás by tedy byt stál 72600 Kčs, při tehdejších platech 2-3 tisíce to vychází na 2 - 3 roky. To je proti vašim 15 létům dnes dost nepoměr! V neprospěch současného režimu, samozřejmě.

    Nevím, kdo dnes dost dobře utáhne stavební spoření na celou rodinu. kdo ano, je to pro něj výhra, stát dá podporu, kterou však vzápětí sebere v podobě DPH. Takže vlastně zadarmo nic nedá. Ale ať počítám jak počítám, při ceně panelového 3+1 za 2 miliony, abych se za 6 let dostal na 40 % částky díky stavebnímu spoření celé rodiny - tj. 800 tisíc, tedy 266 tisíc na na 1 SS, což odpovídá měsíční úložce 3200 Kč, za celou rodinu tedy téměř 10 tisíc (spočítáno na kalkulačce SS tady na Měšci). Zbývá si vzít na 60 % zbytku hypošku, tedy na 1,2 mil. Opět zdejší kalkulačka, hodil jsem tam 5% úrok (i když záleží na fixu, dle pátečních HN jsou úroky ještě o trochu vyšší, a je jedno, zda se jedná o 1 nebo 5 letý fix), splatnost oněch vašich 6 let - splátky necelých 20 tisíc! Brnkačka!

    V minulosti rozhodně byly i možnosti půjčit si - na bytové potřeby to bylo okolo 1 - 2,5 %! Splácení se roztáhlo na delší časové období, a nebylo to ani moc kruté. Samozřejmě, že pohodlnější bylo bydlet v nájmu, ale kdo chtěl do vlastního, stát mu nebránil. Sice mu to tehdy nikdo nepostavil na klíč, člověk musel doslova některé stavební materiály shánět, ale jak jsem si vyzkoušel nyní v praxi, musí člověk i nyní shánět, nechce-li naletět na něco předraženého nebo nekvalitního. A je tu samozřejmě i dnešní možnost stavby na klíč, což se tragédie z hlediska kvality a nejsem si jist, zda při běžných dobách splatnosti hypoték 20 - 30 let dům dřív nespadne, než dojde k úplnému splacení hypotéky. V každém případě po čas splácení hypotéky čekají majitele nákladné údržby a opravy.

    Řeknu vám když vaším stylem počítají hoši ve vládě, pak fakt není problém stanovit životní minimum okolo 2 tisíc a minimální mzdu 8-9 tisíc (neznám přesné hodnoty, ale vím, že je to výsměch všem spořádaným občanům).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).