Zvýhodněný úvěr pro bytová družstva od Raiffeisenbank

Raiffeisenbank a.s. dále rozšiřuje možnosti financování oprav nemovitostí. Po úvěrech určených pro společenství vlastníků bytových jednotek připravila i úvěr pro bytová družstva

Raiffeisenbank od května nově nabízí investiční úvěr určený speciálně pro potřeby bytových družstev. „Pomocí úvěru mohou družstva rekonstruovat či opravit dům, případně refinancovat již dřívější úvěry a půjčky poskytnuté na opravy,“ vysvětlila produktová manažerka Šárka Tafatová.

Splatnost úvěru je až 20 let, Raiffeisenbank umožňuje financování až 100 procent investice. „Bytová družstva tak nemusejí použít naspořené zdroje z fondu oprav, úvěr lze navíc získat i bez zástavy nemovitosti,“ doplnila Šárka Tafatová. Úvěr banka poskytuje od 500 tisíc do 50 milionů korun s úrokovou sazbou od 3,9 %. Až do výše 10 % ze schváleného úvěru přitom družstvo nemusí bance dokládat účel použití.

Bytová družstva mohou půjčku použít na opravy, rekonstrukce a modernizace bytových domů a nebytových prostor. Dále lze peníze použít na refinancování úvěrů nebo vlastních zdrojů či koupi pozemku. Podmínkou pro schválení úvěru je zápis družstva v obchodním rejstříku a jeho dvouletá historie. Podíl nebytových a komerčně využívaných prostor nesmí přesáhnout 30 procent celkové plochy bytového domu.

„Stále více lidí má zájem o rekonstrukce nejen vlastního bydlení, ale i společných prostor,“ dodala Šárka Tafatová. Raiffeisenbank proto v posledních měsících neustále rozšiřuje nabídku produktů pro společenství vlastníků a bytová družstva. Již loni na podzim představila investiční úvěr pro společenství vlastníků za podmínek podobných novému úvěru pro bytová družstva. Letos banka představila rovněž balíček služeb Dualkonto určený ke správě financí bytových domů, který družstvům i společenstvím vlastníků nabízí vedení běžného účtu společně s výhodně úročeným spořícím účtem, na kterém mohou zhodnotit vklady do fondu oprav.