Zpráva o cenách: Telefony, tablety, parfémy – v zámoří až o desítky procent levnější

[Tisková zpráva] PayPal, světový lídr v online platbách usnadňující celosvětové online obchodování, nedávno zjišťoval a porovnával ceny různého zboží v západní a střední Evropě a ve Spojených státech.

Výsledek? Cenové rozdíly u stejného zboží můžou dosahovat třiceti i více procent. Například iPad první generace s Wi-Fi a 16 GB paměti od společnosti Apple stál v době přípravy studie ve Spojených státech v přepočtu zhruba 7 000 korun, zatímco ten samý model vyšel v Česku na necelých 12 000 korun. V Německu i v Británii se přístroj prodával dráže než v USA, ale stále levněji než v tuzemsku.

Kromě České republiky proběhlo srovnání cen také ve vybraných evropských zemích.  „Pokusili jsme se udělat zprávu co nejobjektivněji, proto jsme porovnávali ceny až u 50 online obchodů v USA, Polsku, České republice, Německu, Rumunsku, Maďarsku, Řecku, Portugalsku a Velké Británii“, říká Przemek Pluta, regionální ředitel společnosti PayPal pro střední a východní Evropu.

Kde se vyplatí nakupovat?

Vítězem srovnání jsou Spojené státy, což je podpořeno klesáním dolaru a silnou konkurencí mezi internetovými obchody. Srovnávané zboží bylo oproti České republice levnější až o několik desítek procent. Se současným nízkým směnným kurzem dolaru jsou ceny za mnohé zboží nepřekonatelné. V mnoha případech zůstává nákup výhodný, i když připočítáte náklady na dopravu a clo. Například boty VANS Widow stojí v Česku více než 1 400 korun, což je skoro dvakrát tolik než v USA, kde vyjdou v přepočtu na 820 korun. Ceny některých druhů kosmetiky jsou stejně atraktivní: Cena řasenky Lancome Mascara Hypnose v amerických obchodech je kolem 380 korun, zatímco v Česku sáhnete do peněženky pro dvojnásobek.

Právě u kosmetiky však byly zjištěny nejmenší celkové rozdíly. To je pravděpodobně dáno tím, že čeští obchodníci už tradičně provozují prodej kosmetického zboží přes internet. Například česká společnost e-lekarny.cz je jedním z největších prodejců kosmetiky v Evropě. 50ml balení krému Vichy Aqualia Thermal Rich vás bude stát okolo 550 korun, což je skoro stejná cena jako v USA.

Výhody nákupu některých druhů zboží online v zahraničí potvrzuje i Dalibor Z. Chvátal, šéfredaktor předního českého serveru o osobních financích: „Nákup v zahraničí je atraktivní ze dvou důvodů. Prvním je cena zboží, která je v drtivé většině případů nižší než v ČR. Typicky u elektroniky, IT, oděvů a parfémů. Druhým důvodem je výrazně širší sortiment stejné značky výrobce oproti nabídce v ČR. Nevýhodou jsou v zásadě jen komplikace při reklamaci.“

Plná ochrana kupujících

Jednou z nejdůležitějších starostí kupujících je při nakupování ze zahraničí bez osobního kontaktu nedůvěra v zahraniční prodejce. Proto PayPal nabízí množství bezpečnostních řešení, která zahrnují jak ochranu proti neautorizovaným převodům posílaným z PayPal konta uživatele, tak přístup do centra řešení problémů, kde s vyřešením transakčních záležistostí pomáhají experti. Poslední doplnění představuje program ochrany kupujících, díky kterému může každý nakoupit a spolehnout se na stoprocentní záruku vrácení nákladů v případě problémů – nezávisle na hodnotě nákupu.

„Překlenuli jsme většinu bariér, které bránily v rozvoji online nakupování“, říká Przemek Pluta. „Náš systém je pohodlný, protože vám umožní nakoupit prostřednictvím pár kliknutí. Je bezpečný, protože nemusíte prodejcům poskytnout žádné údaje o své kartě ani se nemusíte přihlašovat kvůli provedení transakce na bankovní účet. V eliminování podvodného jednání jsme navíc udělali významný krok vpřed. Pokud se něco zvrtne a vy nedostanete své zboží, nepřijdete o peníze. Jste totiž chráněni naším programem ochrany kupujících. Platební systém PayPal umožňuje jednotlivcům i obchodům posílat a přijímat online platby bezpečně a snadno. Systém je k dispozici ve 190 zemích a ve 25 měnách (včetně českých korun, eur, amerických dolarů, britských liber, kanadských dolarů, australských dolarů a japonských jenů) a představuje snadný nástroj pro nakupování a prodej zboží v zahraničí.

Pro založení PayPal účtu je potřeba pouze emailová adresa. Účet může být nabit prostřednictvím debetních i kreditních karet Visa či MasterCard, nebo pomocí běžného převodu z bankovního účtu. Registrační proces trvá jen několik minut. S PayPal nemusí nakupující opakovaně zadávat detaily ohledně účtů prodejců, adres dodání nebo transakce. K uskutečnění platebního procesu stačí pouze tři kliknutí. Přečtěte si více na www.paypal.cz.

Orientační tabulka přepočtených cen srovnávaného zboží mimo ČR v době přípravy studie

USA

DE

GB