Změny ve způsobu placení úhrad do Garančního fondu

Bez jakýchkoliv předchozích diskusí v odborných kruzích a s profesními organizacemi byla na základě pozměňovacích návrhů Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR do návrhu novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu včleněna povinnost obchodníků platit příspěvky do Garančního fondu obchodníků s cennými papíry ve výši 2 % z přijatých poplatků a provizí za poskytnuté finanční služby. Tuto změnu však s obchodníky nikdo neprojednával, dle dřívějšího vyjádření předkladatelů návrhu novely zákona neměla ani být předmětem této novely změna způsobu placení příspěvků obchodníků do Garančního fondu.

V uplynulém období probíhala rozsáhlá veřejná diskuse na téma novelizace zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Podobně jako ostatní zástupci trhu, na přípravě připomínek spolupracovala i Česká asociace obchodníků s cennými papíry. Existovalo přesvědčení, že připravovaná novela bude jednoznačným přínosem pro kapitálový trh v České republice. Asociace předpokládala, že dohodnutý návrh bude schválen bez významných změn.

Takové jednání ze strany představitelů zákonodárné moci považují obchodníci v demokratické společnosti za nepřípustné, nemělo by se stávat, že se budou dělat závažné změny zákona bez toho, že by byly zpracovány a prezentovány analýzy dopadu na kapitálový trh, investory, obchodníky, na Garanční fond, navíc bez jakékoliv široké diskuse. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR přesto schválila dne 7.12.2005 návrh novely zákona podnikání na kapitálovém trhu včetně tohoto ustanovení, které zásadním způsobem mění podmínky placení příspěvků obchodníků do Garančního fondu. Schválený návrh zákona byl předložen k projednání Senátu.

Česká asociace obchodníků s cennými papíry v zásadě souhlasí s nastaveným principem, tedy s odvodem navázaným na příjem odměny z poskytnutých služeb, který by se podle našeho názoru měl pohybovat mezi 0,1 – 0,4 % tohoto příjmu. Nesouhlasí však s jeho bezprecedentní výší.

Nová výše odvodů do GFOCP znamená pro obchodníky s cennými papíry více než desetinásobné zvýšení oproti stávající situaci. Zvýšení odvodů se promítne do poplatků zákazníkům, kteří tak budou financovat obrovskou ztrátu Garančního fondu obchodníku s cennými papíry. Současní obchodníci s cennými papíry, potažmo jejich zákazníci tak budou platit za chyby nepoctivých obchodníků v minulých letech.

JUDr. Ing. Zdeněk Radil
Generální tajemník