Změny ve vrcholových pozicích ve Finanční skupině České spořitelny

Finanční skupina České spořitelny provádí změny ve vrcholových pozicích některých společností.

Česká spořitelna, a.s.: Rakouská spořitelna Linzer Sparkasse, v níž drží majoritní vlastník České spořitelny Erste Bank 20% podíl, požádala pana Petera Cecelskeho, aby přijal místo v jejím představenstvu. Pan Cecelsky nabídku Linzer Sparkasse přijal a v průběhu října opustí Českou spořitelnu. Pan Peter Cecelsky je v současné době členem představenstva České spořitelny a do jeho přímého řízení spadají úseky IT a Organizace. Úseky banky, které podléhají panu Cecelskemu, budou po jeho odchodu rozděleny mezi ostatní členy představenstva. Počet členů představenstva České spořitelny se tak sníží z osmi na sedm.

Pojišťovna České spořitelny, a.s.: Předsedou představenstva a generálním ředitelem Pojišťovny České spořitelny (PČS) by se od 1. listopadu 2005 měl stát pan Petr Zapletal, dosavadní předseda představenstva a generální ředitel Investiční společnosti České spořitelny (ISČS). Změna podléhá schválení ze strany Ministerstva financí ČR. Pan Petr Zapletal nahradí pana Jaroslava Kulhánka, který v PČS i nadále zůstane v pozici místopředsedy představenstva. K personálním změnám dochází po předem ohlášeném odchodu Martina Janovskeho z představenstva PČS, který byl zodpovědný za oblast obchodu a marketingu. Právě tuto oblast bude mít nově v kompetenci Petr Zapletal. Za finanční řízení společnosti bude odpovědný Jaroslav Kulhánek.

Změnami prošla i dozorčí rada PČS. K 10. září 2005 rezignovali na svůj mandát pánové Pavel Semrád a Jiří Kosinka. Mandát vypršel také pánům Radkovi Urbanovi, Michaelu Harrerovi a Georgi Wissgotovi. Předsedou dozorčí rady PČS zůstává pan Petr Bobysud. Novým členem a zároveň místopředsedou dozorčí rady se stal pan Oliver van Best. Třetího a posledního člena zvolí zaměstnanci v průběhu zbytku roku 2005. Dozorčí rada PČS tak zeštíhlí z dosavadních šesti na tři členy.

Investiční společnost ČS, a.s.: Nástupcem dosavadního předsedy představenstva a generálního ředitele Petra Zapletala, který by měl přejít to Pojišťovny ČS, bude pan Radek Urban, dosavadní ředitel odboru Správa aktiv České spořitelny. Působení pana Radka Urbana ve vrcholné pozici ISČS podléhá ještě schválení Komise pro cenné papíry.

Finanční skupina České spořitelny děkuje pánům Peterovi Cecelskemu, Jaroslavu Kulhánkovi, Radkovi Urbanovi, Petru Zapletalovi a Martinu Janovskemu za jejich dosavadní činnost ve Finanční skupině České spořitelny a přeje jim mnoho úspěchů v nové kariéře i spokojenosti v osobním životě.