Změny související s novelou zákona o platebním styku pro klienty České spořitelny

K 1. listopadu 2009 vstoupí v platnost novela zákona o platebním styku (Zákon č. 284/2009 Sb.), která ovlivní nejen oblast platebního styku, ale také platební karty a upraví i komunikaci banky s klienty.

Česká spořitelna proto od listopadu snižuje už nyní existující limit odpovědnosti klienta za neoprávněné transakce kartou na částku 150 EUR, zruší poplatky za blokaci karty, bude připisovat také zahraniční příchozí platby na účet příjemce v den, kdy prostředky obdrží, nebo poskytne klientům tištěný přehled transakcí na účtu v pobočce měsíčně zdarma. Česká spořitelna se také rozhodla rozšířit rozsah Pojištění zneužití platební karty, které mění na Pojištění karty a osobních věcí. Změny mohou ovlivnit v podstatě všechny klienty, nejvíce se ale dotknou klientů fyzických osob a drobných podnikatelů.

Na zavedení změn vyplývajících z novely zákona o platebním styku jsme se připravovali asi rok předem. Vzhledem k tomu, že novela zákona ovlivňuje různorodé oblasti naší činnosti, bylo zavedení změn náročné finančně i systémově. Věříme, že změny klientům přinesou další posílení bezpečnosti i komfortu služeb, uvedl Martin Techman, ředitel rozvoje obchodu České spořitelny.

K větším změnách dochází v oblasti platebních karet. Bezpečnost při platbách kartou dále posílí snížení odpovědnosti klienta za neautorizovanou transakci platební kartou. Klient (spotřebitel nebo drobný podnikatel) nově ručí za neoprávněné transakce jen do výše 150 EUR (z dosavadních 4 500 Kč), přičemž Česká spořitelna klientovi kompenzuje zbylou částky neautorizované transakce (v případě, že klient neporuší smluvní bezpečnostní podmínky). Zároveň bude zrušeno časové omezení odpovědnosti za škodu (oproti dosavadním 48 hodinám před provedením blokace karty). Od 1. listopadu 2009 nebude Česká spořitelna účtovat poplatek za blokaci karty. Pojištění zneužití platební karty v případě ztráty (nově Pojištění karty a osobních věcí) bude při zachování stejné ceny od 1. listopadu 2009 obsáhlejší. Zahrnovat bude např. i náhradu škody při odcizení průkazu MHD včetně kuponu, odcizení peněženky, nebo kompenzaci nákladů na blokaci SIM karty mobilního telefonu apod.

Změny v oblasti platebního styku pocítí zejména klienti, kteří posílají nebo dostávají peníze ze zahraničí. Česká spořitelna bude například připisovat zahraniční platby (platby v měnách Evropské unie a Evropského hospodářského společenství, v případě České spořitelny se to týká měn DKK, EUR, ISK, GBP, CHF, HUF, NOK, PLN, RON, SEK, CZK) neprodleně po jejich přijetí (v ten samý den), zatímco dosud bylo možné prostředky připisovat i následující obchodní den. U tuzemských příchozích plateb Česká spořitelna už několik let připisuje prostředky na účet příjemců ve stejný den, kdy prostředky obdrží, takže v tomto ohledu už dlouhodobě splňuje požadavky novely zákona o platebním styku.

Nově má také klient možnost jednou měsíc zdarma v jakékoli pobočce na vyžádání získat přehled transakcí na svém účtu za předchozí ukončený měsíc. V souladu s novelou zákona o platebním styku budou klienti také vždy při uzavírání smluvního vztahu dostávat stanovené dokumenty v tištěné podobě. Jde např. o všeobecné obchodní podmínky, sazebník, oznámení o úrokových sazbách, a další. Česká spořitelna bude klienty informovat o změnách v těchto dokumentech s dvouměsíčním předstihem formou informace buď společně s výpisy nebo ve zprávách banky ve službě SERVIS 24, BUSINESS 24, nebo e-mailem, či dopisem.

Detailní informace o změnách, které přinese novela zákona o platebním styku, jsou k dispozici na webových stránkách České spořitelny (www.csas.cz).