Změny jízdního řádu ve Středočeském kraji jsou kosmetické, šest dálkových vlaků čeká kvůli koridorovým stavbám omezení

Od 3. března bude platit letošní první změna jízdního řádu. Správa železniční dopravní cesty intenzivně staví koridory v celé České republice, a proto dojde k omezení jízdy některých spojů Českých drah. Jde o šest dálkových vlaků mezi Prahou a Moravou, 3 měsíce nebudou vůbec jezdit vlaky na trati z Plzně do Chebu v úseku Kozolupy – Stříbro, kde bude náhradní autobusová doprava, a pokračuje také elektrifikace a kompletní rekonstrukce trati Letohrad – Lichkov.

I nadále pokračují v pražském uzlu rozsáhlé stavební práce, proto pojedou některé dálkové vlaky v hlavním městě po nových trasách. Zároveň dojde k omezení jízdy čtyř rychlíků mezi Pardubicemi a Prahou a jednoho expresu mezi Olomoucí a Prahou. Důvodem je oprava koridorů, kterou provádí Správa železniční dopravní cesty. Zásadní opravou prochází železniční stanice Kolín, úsek Praha-Běchovice – Praha-Libeň a Olomouc – Zábřeh na Moravě.

• Až do odvolání pojede Expres Šohaj v celé trase mezi Prahou a Veselím nad Moravou jen v pátek, sobotu, neděli a ve svátky. Od pondělí do čtvrtka pojede pouze v trase Olomouc – Veselí nad Moravou, v Olomouci bude směrem do Prahy zajištěn přípoj rychlíkem.
  • Vlak SuperCity Pendolino, který jede z Prahy-Holešovic v neděli a o svátcích ve 20:23, pojede nově o 30 minut později. Tento časový posun platí pro celou trasu spoje. Z Prahy tedy odjíždí ve 20:53, z Pardubic ve 21:51 a z Olomouce ve 23:10. Do Ostravy přijede pět minut po půlnoci.

Až do odvolání budou odřeknuty čtyři rychlíky z Brna do Prahy a zpět v úseku Pardubice – Praha:

• rychlík R 866 Brno – Praha s odjezdem z Brna v 6:46 ukončí jízdu v Pardubicích
  • rychlík R 868 Brno – Praha s odjezdem z Brna v 8:46 ukončí jízdu v Pardubicích
  • rychlík R 871 Praha – Brno s odjezdem z Prahy v 11:38 bude výchozí z Pardubic
  • rychlík R 873 Praha – Brno s odjezdem z Prahy ve 13:38 bude výchozí z Pardubic
  • Všechny vlaky na trase Plzeň – Cheb budou v úseku Kozolupy –Stříbro nahrazeny od 7. března do 6. června autobusy. Vlaky budou jezdit podle mimořádného výlukového jízdního řádu, ve kterém je zohledněna delší jízdní doba autobusů, některé osobní vlaky nahradí mezi Plzní a Kozolupy rychlíky, které budou zastavovat jako osobní vlaky.
  • Rychlík „Silesia“ z Krakova do Prahy bude nově končit místo hlavního nádraží ve stanici Praha-Smíchov a zastaví v Praze-Vršovicích pro lepší přestup cestujících na hlavní nádraží.
  • Vlak EuroCity „Odra“ z Žiliny do Prahy nově zastaví ve stanici Praha-Vršovice.
  • Vlak EuroNight „Kopernikus“ z Berlína do Prahy bude nově končit už ve stanici Praha-Holešovice.
  • Vlak InterCity „Manažer“ z Bohumína do Prahy pojede od 3. března místo pražského hlavního nádraží do Prahy Holešovic.

Změny regionální dopravy ve Středočeském kraji

Trať 014 Kolín – Ledečko

• Vlak s odjezdem z Kolína v 10:40 pojede nově v 10:47 a do Ledečka přijede ve 12:04. Důvodem posunu je žádost obecního úřadu Uhlířské Janovice, kvůli lepšímu odvozu dětí ze školy po vyučování.

Trať 076 Mladá Boleslav – Mělník

• Na žádost městského úřadu Mělník pojede vlak s odjezdem z Mělníku v 17:10 nově v 17:21 a do Mšena přijede v 18:00.

Trať 090 Praha – Kralupy nad Vltavou Ústí nad Labem a Trať 094 Vraňany – Lužec nad Vltavou

• Vlak s odjezdem z Vraňan v 18:54 do Kralup nad Vltavou nepojede každý den, ale v sobotu, neděli a svátky.
  • Vlak s odjezdem z Kralup nad Vltavou ve 14:34 do Lužce nad Vltavou pojede nově ve 14:40 a do Lužce dorazí v 15:04. Vznikne tak v Kralupech nad Vltavou lepší přípoj s autobusovou dopravou.
  • V pracovní dny je na žádost obecního úřadu i občanů Lužce zaveden nový vlak z Vraňan ve 20:40 s příjezdem do Lužce ve 20:46. Pro obyvatele Lužce tak vniká nový přípoj od osobního vlaku z Kralup nad Vltavou.
  • Zpět z Lužce odjede nový spoj ve 20:49 a pojede až do Kralup nad Vltavou, kam dorazí ve 21:11.
  • Vlak s odjezdem z Lužce nad Vltavou v 17.25 do Vraňan pojede nově v 17:08, a ve Vraňanech tak bude zajištěna lepší návaznost s vlakem do Kralup nad Vltavou.

Trať 120 Praha – Kladno – Rakovník

• Osobní vlak z Rakovníku v 19:03 pojede v pondělí až čtvrtek až v 19:19 a bude tak odstraněn prostoj vlaku v Lužné u Rakovníka.

Trať 161 Rakovník – Bečov nad Teplou

• Večerní spoje s odjezdem z Rakovníka ve 21:43 a 21:56 do zastávky Rakovník západ a zpět z této zastávky ve 21:49 a 22:20 budou vedeny bez vlakového doprovodu se samoobslužným způsobem odbavení cestujících.

Trať 212 Světlá nad Sázavou – Čerčany

• Na základně požadavku Kácova dojde k posunu odjezdů čtyř spojů. Vlak s odjezdem ze Zruče nad Sázavou do Kácova ve 12:15 pojede nově už v 11:28, vlak ve 13:15 pojede ve 12:40. Opačným směrem je posunut odjezd vlaku z Kácova do Zruče nad Sázavou z 12:44 na 13:06 a vlaku v 11:38 na 11:55.

Všem cestujícím je k dispozici 24 hodin denně ve třech světových jazycích kontaktní centrum Českých drah na lince 840 112 113, veškeré podrobnosti jsou také na internetu na www.cd.cz.