Změna investiční strategie fondu ING International Český akciový fond

S platností od 6. listopadu 2006 je investiční strategie fondu ING International Český akciový fond rozšířena tak, že umožňuje investovat nejvýše 49% portfolia do kapitálu kótovaného na burzách v následujících zemích: Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko. Celkový investiční podíl v Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Lotyšsku, Litvě a Estonsku smí být nejvýše 10%. Zbývající podíl ve výši max. 51% v České republice zůstává beze změny.

ING International Český akciový fond v posledních letech výrazně profitoval z konvergenčního tématu středoevropských zemí (ČR, Polsko, Maďarsko, Slovensko). Výrazně rychlejší ekonomický růst v regionu než v západní Evropě společně s vysokými nárůsty firemních zisků a s postupnou kultivací podmínek na místních finančních trzích výrazně přispěl k zájmu investorů o finanční aktiva v regionu, včetně akcií.

Přes události posledních měsíců, které zvýšily politickou nejistotu ve všech uvedených středoevropských zemích, považujeme konvergenční téma střední Evropy z ekonomického pohledu nadále za živé a v delším časovém horizontu předpokládáme opět jeho pozitivní vliv na místní finanční trhy. Toto konvergenční téma bude dlouhodobě pozitivní i pro další středo- a východoevropské země takzvané druhé konvergenční vlny, jako je zejména Rumunsko a Bulharsko, které mají vstoupit do Evropské unie v lednu 2007. Investiční strategii ING International Českého akciového fondu proto rozšiřujeme o možnost investic do akcií společností těchto zemí. Vedle Rumunska a Bulharska bude fond investovat i do dalších zemí, jmenovitě Chorvatska, Slovinska a tří pobaltských zemí.