Živnostenská banka úspěšně upsala zajištěný dluhopis Lehman Brothers Treasury za 220 mil. Kč

Živnostenská banka ve spolupráci se sesterskou společností Pioneer Asset Management, a.s. úspěšně upsala v rámci neveřejné nabídky kapitálově a měnově zajištěný dluhopis Lehman Brothers Treasury za 220 milionů Kč, pro své nejbonitnější privátní klienty. Minimální investice byla 500 tis. Kč. Investoři neplatili žádné vstupní poplatky. Úpis byl provázen značným zájmem bonitních investorů.

Dluhopis byl emitován v rámci 25 mld. USD tranše zajištěného střednědobého dluhopisového programu emitenta. Manažerem emise je Lehman Brothers International (Europe). Očekávaná splatnost při nastavené tzv. auto-call opci je 3 roky až 5 let. Je odvislá od výkonnosti podkladového aktiva. To znamená, že po dosažení kumulovaného výnosu 20% je splacen celý dluhopis i jeho výnos.

Podkladovým aktivem dluhopisu je fond hedgeových fondů Momentum AllWeather Strategy II Master Fund USD třídy A, který je spravován divizí Pioneer Alternative Investments, jedním z největších evropských subjektů spravujících alternativní investice. Dluhopis je zajištěn do CZK.

Pioneer Alternative Investments (PAI) je divize Pioneer Global Asset Management S.p.A.. Investičním centrem divize je Dublin a Londýn. Celková hodnota spravovaných aktiv této divize činila ke konci dubna 2006 4,4 mld. EUR.

Použití Momentum All Weather Strategy II jako podkladového aktiva je na českém trhu unikátní. Investičním cílem tohoto podkladového aktiva je dosažení absolutního výnosu bez ohledu na aktuální vývoj na trzích. Podkladové aktivum není korelováno s tradičními třídami finančních aktiv (akcie, dluhopisy), vyznačuje se však velmi nízkou mírou kolísání (tzv. volatilitou) při zachování velmi zajímavého cílovaného výnosového potenciálu ve výši LIBOR+6% p.a.