Zisk Živnobanky: 113,1 milionu Kč

P r a h a 27. března 2003 – Čistý zisk ve výši 113, 1 milionu Kč vykázala za rok 2002 finanční skupina Živnostenské banky, a.s. (kromě banky ji tvoří ŽB-Trust, investiční společnost, a.s., a ŽB-Asset Management, a.s.). V porovnání s rokem 2001 klesl čistý zisk skupiny o 57,2%. Tento auditovaný, konsolidovaný výsledek je podle mezinárodních účetních standardů.

Bilanční suma Živnostenské banky vzrostla v loňském roce o 2,16% na 52,1 miliardy Kč. Úvěry klientům zaznamenaly vzestup o 21,6% na 27,7 miliardy Kč, zatímco vklady klientů poklesly o 3,9% na 36,4 miliardy Kč.

Rok 2002 byl pro Živnostenskou banku ve znamení procesu jejího prodeje, který byl dokončen 11. února 2003. Bankgese­llschaft Berlin AG prodala svůj 85,16% podíl na základním kapitálu nejstarší české banky italské bance UniCredito Italiano S.p.A.

UniCredito Italiano považuje akvizici Živnostenské banky za důležitý krok své strategie v „nové Evropě“ a za základnu k rozvoji bankovních operací v České republice. Očekává se, že Živnobanka jako člen skupiny UniCredito Italiano významně rozvine bankovní operace, rozšíří svoji pobočkovou síť a zvýší tržní podíl jako výsledek cíleného obchodního plánu, zvláště v segmentech malých a středních podniků a drobného bankovnictví.

(Podrobné výsledky hospodaření Živnostenské banky budou k dispozici od dnešního odpoledne na www.zivnobanka.cz v kapitole Profil, podkapitole Výsledky hospodaření.)

Ing. Karel Ježek
Živnostenská banka, a.s.