Zisk Raiffeisen Bank International vzrostl v pololetí téměř o třetinu na 615 milionů eur

[Tisková zpráva] Raiffeisen Bank International AG (RBI) vytvořila v prvním pololetí konsolidovaný zisk po zdanění ve výši 615 milionů eur, což v meziročním srovnání to představuje nárůst o 30,3 procenta.

•    Konsolidovaný zisk vzrostl o 30,3 procenta

•    Zisk před zdaněním vzrostl o 51,6 % na 879 milionů eur

•    Tvorba opravných položek klesla o 33,3 procenta na 405 milionů eur

•    Podíl nesplácených úvěrů klesl na 8,5 %

•    Návratnost kapitálu dosáhla 17,1 procenta, poměr nákladů a výnosů vzrostl na 55,1 procenta

Zisk banky před zdaněním vzrostl o 51,6 % na 879 milionů eur a zisk po zdanění se zvýšil o 31,4 procenta na 677 milionů eur. Zisk na akcii tak vzrostl z loňských 1,91 euro na 2,65 euro.

„Náš výsledek odráží zlepšené ekonomické prostředí ve střední a východní Evropě, ukazuje rovněž na první pozitivní dopady nové organizační struktury skupiny,“ uvedl generální ředitel RBI Herbert Stepic.

Tvorba opravných položek dosáhla v prvním pololetí 405 milionů eur, což je meziroční pokles o třetinu. Návratnost kapitálu meziročně vzrostla o 4,9 bodu na 17,1 procenta a poměr nákladů a výnosů vzrostl o 2,1 bodu na 55,1 procenta.

Provozní zisk banky klesl meziročně o dvě procenta na 1,23 miliardy eur. Důvodem je především růst nákladů o šest procent na 1,51 miliardy eur, za  nárůstem je především nárůst zaměstnaneckých nákladů, které se zvýšily o 8 procent. Počet zaměstnanců se meziročně zvýšil o více než tisícovku na 59.980 lidí.

Celková aktiva skupiny dosáhla ke konci června 137,6 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o pět procent.

Raiffeisen Bank International obsluhovala ke konci června klienty na 2935 pobočkách, což je meziročně o 35 poboček méně. K největšímu poklesu počtu poboček došlo v Srbsku, Rusku a Ukrajině, tento pokles však naopak kompenzuje rozšiřování pobočkové sítě především v České republice. Ke konci června skupina obsluhovala zhruba 13,5 milionu klientů.

V samotném druhém čtvrtletí dosáhl čistý zisk skupiny 700 milionů eur, což je o necelá čtyři procenta více než v 1. čtvrtletí.

S ohledem na svůj pokračující růst skupina zvažuje další navýšení svého kapitálu. Navýšení kapitálu může být volbou v následujících 12 měsících, bude však záležet na vývoji tržních podmínek, dodala RBI.