Provozní zisk České spořitelny za 1. pololetí 2009 meziročně vzrostl o více než pětinu na 13,4 mld. Kč, konsolidovaný čistý zisk mírně klesl o necelých 4,4 % na 6,31 mld. Kč (IFRS)

Česká spořitelna vykázala k 30. červnu 2009 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS) 6,31 mld. Kč. V meziročním porovnání se jedná o pokles o 4,4 % ze 6,60 mld. Kč za 1. pololetí roku 2008. Provozní zisk, který udává sílu a obchodní úspěchy banky, se meziročně zvýšil o 21,4 % na 13,39 mld. Kč.

První polovina roku byla podle očekávání náročná, přesto se našemu týmu podařilo dosáhnout vynikajících obchodních výsledků díky rostoucímu zájmu drobných i firemních klientů o produkty a služby naší finanční skupiny. Vážíme si této důvěry našich klientů a vnímáme ji jako nejvýznačnější ocenění naší dosavadní práce. Zatímco obchodní výsledky jsou vynikající, na čistém zisku se negativně projevil očekávaný růst rizikových nákladů, uvedl Gernot Mittendorfer, generální ředitel a předseda představenstva Česká spořitelny.

HLAVNÍ BODY Z VÝSLEDKŮ ZA 1. POLOLETÍ ROKU 2009

Konsolidované, neauditované údaje k 30. červnu 2009, počítané podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS). Srovnání s výsledky k 30. červnu 2008, pokud není uvedeno jinak:

• Provozní zisk vzrostl o 21,4 % na 13,39 mld. Kč, z 11,03 mld. Kč
  • Zisk před zdaněním poklesl o 3,4 % na 7,94 mld. Kč, z 8,22 mld. Kč
  • Čistý úrokový výnos se zvýšil o 8,2 % na 15,53 mld. Kč z 14,36 mld. Kč
  • Všeobecné provozní náklady se v meziročním srovnání nezvýšily a zůstaly na úrovni 9,91 mld. Kč
  • Bilanční suma se meziročně mírně snížila o 1,8 % na 858,46 mld. Kč z 873,92 mld. Kč
  • Klientské úvěry se zvýšily o 8,3 % na 468,77 mld. Kč z 432,96 mld. Kč
  • Retailové úvěry (pouze banka) vzrostly o 8,7 % na 252,79 mld. Kč z 232,59 mld. Kč
  • Závazky ke klientům se meziročně zvýšily o 2,8 % na 661,22 mld. Kč z 643,11 mld. Kč
  • Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům se zvýšila na 4,20 % z 3,95 %
  • Návratnost kapitálu (ROE) se snížila na 19,9 % z 22,9 %