Zemní plyn bude od 1. dubna levnější

Od 1. dubna mají zákazníci členů ČPU levnější ceny zemního plynu. U zákazníků společnosti RWE v průměru o 3 procenta, u společnosti E.ON je to v průměru o 2 procenta a u zákazníků společnosti Pražská plynárenská v průměru o 3,5 procenta. Razantnějšímu zlevnění bohužel bránila výrazně slábnoucí koruna, která nákup plynu prodražuje.

Cena zemního plynu (vlastní komodity) je závislá na vývoji ceny ropy resp. ropných derivátů a kurzu USD k české koruně. 80 až 85 procent ceny zemního plynu vždy tvoří nakupovaná komodita, která se zpožděním cca 9 měsíců kopíruje světovou cenu ropy. Ačkoliv česká koruna za posledních 6 měsíců velmi oslabila vůči americkému dolaru a současně se v ceně negativně projevil i nárůst regulovaných složek zemního plynu, převážil pozitivní efekt poklesu ceny ropy a ropných derivátů na světových trzích. Proto od 1. dubna u zákazníků členů ČPU dochází ke snížení ceny v průměru o cca 3 procenta. Zákazníci z řad domácností, kteří zemní plyn využívají k ohřevu vody, vaření a topení, ročně ušetří více než tisíc korun.

• Cena zemního plynu od společností skupiny RWE pro domácnosti poklesne v průměru o 3 procenta.
  • U společnosti E.ON Energie dochází ke snížení komoditní ceny zemního plynu pro zákazníky z kategorie domácností a maloodběratelů akciové společnosti v průměru o 3 procenta. Na celkové ceně včetně nákladů na strukturování a distribuci se zlevnění komodity projeví poklesem ceny o 2 procenta.
  • Pražská plynárenská snižuje pro domácnosti prodejní ceny zemního plynu v průměru o 3,5 procenta.

Je pravděpodobné, že s ohledem na celosvětovou krizi se cena ropy zatím udrží na nižší cenové úrovni. Pokud tedy vydrží současný trend levnější ropy a koruna by posilovala vůči USD, mohli by zákazníci členů ČPU na podzim letošního roku nakupovat zemní plyn ještě o něco levněji. Rozhodne o tom ale skutečný stav vývoje popsaných základních vlivů, říká Josef Kastl, generální sekretář České plynárenské unie.

Plynárenské odvětví v ČR dodává zemní plyn více než 2 858 tis. zákazníků. Z plynárenských společností má nejvíce zákazníků RWE – 2 250 tis. zákazníků, E.ON dodává zemní plyn cca 110 tisícům zákazníků zejména v jihočeském regionu, Pražská plynárenská zásobuje zemním plynem 443 tisíc odběratelů v Praze a příměstských částech okresů Praha-východ a Praha – západ a Kladno.