Zavedení platebních karet ve vládním sektoru přináší významný prostor pro úspory

PRAHA, 24. listopadu 2004 – Zkušenosti společnosti MasterCard Europe ukazují, že zavedení platebních karet v orgánech státní správy či místní samosprávy vytváří prostor pro úspory administrativních nákladů ve výši až 75 % z každé transakce. Tento závěr potvrzuje i vyhodnocení několika významných projektů, na jejichž vytvoření a implementaci spolupracoval MasterCard se svými členskými bankami v řadě zemí světa.

MasterCard Europe nabízí orgánům veřejného sektoru plnou podporu ve vývoji, zavádění, řízení a následném zdokonalování speciálních platebních programů. Tyto platební programy napomáhají k větší hospodárnosti a efektivitě všech vládních finančních procesů.

Společnost MasterCard má více než dvacetileté zkušenosti s vývojem a aplikací platebních programů pro veškeré instituce působící ve vládním a veřejném sektoru. Nejčastější využití platebních karet ve státní správě je v U.S.A., Austrálii a Kanadě, uvedl Ján Čarný, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko. V Evropě služeb společnosti MasterCard využívají například vládní instituce v Norsku, Švédsku či Anglii. Konkrétní programy připravujeme rovněž v Irsku, Francii a v Německu, dodal Čarný.

Například kanadská vláda přidělila služební platební kartu více než 28 tisícům vládních zaměstnanců ve více než stovce organizací. Jen v roce 1999 se podařilo díky použití platebních karet uspořit přibližně 90 milionů kanadských dolarů a každým rokem tato částka narůstá. Podle odhadů společnosti MasterCard se v roce 2005 podaří snížit administrativní náklady připadající na každou transakci ve státní správě o více než 75 %. Obdobné zkušenosti zaznamenala rovněž vláda v Austrálii, která využívá platební karty již od roku 1986, či norské ministerstvo obrany.

Služební platební karty se uplatňují také v obecní samosprávě. Například městské zastupitelstvo Manchester City se v říjnu minulého roku rozhodlo využít platebních programů společnosti MasterCard. Od letošního března využívají zaměstnanci městského zastupitelstva MasterCard Multi-Card Program a očekávají, že jeho prostřednictvím dosáhnou až 40% úspor administrativních nákladů na transakce.

Platební programy MasterCard především napomáhají větší hospodárnosti a efektivnosti platebních procesů jednotlivých státních institucí. Mezi základní platební programy nabízené společností MasterCard patří následující programy:

• MasterCard Travel Card Program, který umožňuje snazší a efektivnější řízení cestovních nákladů (včetně jejich členění a sledování podle různých užitečných kritérií);
  • MasterCard Purchasing Card Program, který je určen především pro řízení úhrad dodavatelům. Purchasing Card Program umožňuje opět sledování výdajů dle různých kritérií, umožňuje efektivní nastavení limitů odpovědnosti, redukuje administrativní náklady spojené s dokladováním nákupů a zvyšuje transparentnost nákupní činnosti organizace;
  • MasterCard Fleet Card Program zahrnuje platební karty spojené s využíváním firemního vozového parku – umožňuje jednoduše nastavit typ povolených úhrad, umožňuje použití vázané na konkrétní osobu nebo jakéhokoli řidiče daného vozidla, umožňuje snadný a efektivní monitoring výdajů a jejich členění podle řady kritérií;
  • MasterCard Multi-Card Program spojuje výhody všech výše uvedených typů karet do jedné, univerzálně použitelné platební karty.

Služební platební karty MasterCard využívá rovněž Evropská komise, nejvyšší orgán Evropské unie. Ve spolupráci s belgickou Bank Card Company rozdělila Evropská komise úvěrové karty MasterCard přibližně čtyřem tisícům zaměstnanců.