Zástupci Komerční banky a Středočeského kraje podepsali smlouvu o úvěru ve výši 4 miliardy korun

Zástupci Komerční banky, Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel pro distribuční síť a Vlastimil Czabe, ředitel Regionu Praha a radní Středočeského kraje pro finance Antonín Podzimek podepsali dnes smlouvu o úvěru, který lze čerpat až do výše 4 miliardy korun.

Komerční banka poskytla kraji nejvýhodnější úrokové podmínky, a to konkrétně na úrovni tříměsíční referenční úrokové sazby vyhlašované pravidelně Českou národní bankou (tzv. 3M PRIBOR, k dnešnímu dni 3,30% p.a.), bez dalšího navýšení. Středočeský kraj může čerpat úvěr až 5 let od podpisu úvěrové smlouvy. Doba splatnosti je až 20 let.

Středočeský kraj využije úvěr zejména k financování rekonstrukce silnic II. a III. třídy, k opravám mostů a ke spolufinancování projektů ze strukturálních fon­dů.

„Kraje a města jsou pro nás velmi důležitými klienty, proto jsme se snažili nabídnout co nejvýhodnější podmínky. Těší nás samozřejmě, že naše nabídka ve výběrovém řízení zvítězila a že je velmi dobře hodnocená i nezávislými ekonomy,“ uvedl při podpisu smlouvy Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel pro distribuční síť Komerční banky.

„V novodobé historii krajů se jedná určitě o nejvyšší úvěr. Podle odborníků jsou jeho podmínky pro kraj mimořádně výhodné. Prostředky použijeme kromě opravy silnic i na spolufinancování projektů ze strukturálních fondů. Významně tak zvýšíme konečný efekt celé finanční operace," upozornil hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl.