ZASEDÁNÍ VÝBORU PRO STŘEDOEVROPSKÝ INDEX (CESI)

Tisková zpráva č. 38 z 9. října 2002

Dne 7. října 2002 se na bratislavské burze uskutečnilo pravidelné pololetní zasedání výboru CESI s hlavním úkolem aktualizovat bázi indexu pro období 4. 11. 2002 – 30. 4. 2003. Do báze indexu budou zařazeny 22 emise, což odpovídá současnému počtu emisí v bázi. Níže uvedená tabulka obsahuje údaje o podílech jednotlivých burz na bázi CESI pro příští období na základě údajů platných ke dni 30. 9. 2002 a současně informuje o stavu báze indexu při předchozí aktualizaci (tržní kapitalizace ke dni 29. 3. 2002).

Jak vyplývá z tabulky, podíl pražské burzy na tržní kapitalizaci báze CESI se v rozhodných datech téměř neliší. Vliv burz ve výpočtu indexu CESI je charakterizován jejich podílem na tržní kapitalizaci báze a nesouvisí s počtem zařazených emisí. Stejně jako na počátku předchozího období budou do báze zařazeny 3 emise obchodované na pražské burze. Bazickými emisemi zůstávají ČESKÝ TELECOM a KOMERČNÍ BANKA, novou bazickou emisí se stane ČEZ. U této emise bude ve výpočtu CESI uplatněn redukovaný počet cenných papírů, protože podíl bazických emisí na tržní kapitalizaci hlavního a vedlejšího akciového trhu musí být u každé burzy v rozhodném datu přesně roven 50 %.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.