Zaměstnanci Raiffeisenbank vytvořili nový rekord v hodu korunou

Zaměstnanci Raiffeisenbank vytvořili nový český rekord v hodu korunou. Zároveň se přesvědčili, že pravděpodobnost, zda padne sudá nebo lichá strana mince, je téměř vyrovnaná.

Součástí programu letní akce pro zaměstnance Raiffeisenbank byl i pokus o vytvoření nového rekordu v počtu lidí házejících současně korunovou mincí. „Chtěli jsme každodenní bankovní rutinu něčím oživit. Hod korunou vtipně propojil zaměstnaneckou akci s naším oborem podnikání a umožnil kolegům podílet se na novém rekordu,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman. „Pokus byl úspěšný. Korunovou minci vyhodilo do vzduchu v jednom okamžiku 213 našich zaměstnanců a Raiffeisenbank je tak držitelem nového rekordu,“ dodal. Akce byla pořádána ve spolupráci s agenturou Dobrý den a výsledek bude zapsán do české verze Guinessovy knihy rekordů.

Pokus zároveň potvrdil předpoklad, že pravděpodobnost, zda padne panna nebo orel, je zhruba stejná. Z 213 vyhozených mincí padla 112× panna a 101× orel – panna tedy padla v 52,6 procenta případů. „U poctivého házení korunou je pravděpodobnost, že padne jedna či druhá strana mince, stejná. Statisticky nejpravděpodobnější tak byl výsledek 106 ku 107, který měl pravděpodobnost přibližně 5,5 procenta,“ uvedl Peter Žilavý z Katedry didaktiky fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. „To, co skutečně padlo (tedy 101 ku 112), má pravděpodobnost přibližně 4,1 %, což není o moc méně než u nejpravděpo­dobnějšího výsledku. Výsledek mne tedy vůbec nepřekvapuje. Dosažený výsledek rozhodně neznamená, že by při opakování pokus nemohl dopadnout právě naopak,“ dodal Peter Žilavý.

Ve svých prognózách a odhadech tak banka ani nadále nebude doporučovat klientům, na jakou stranu mince vsadit. Klienti si ale mohou vsadit na eKonto, první a jediný účet na trhu, za jehož vedení platí banka klientům.