Zajištěný fond KBC Click ČSOB Světové Akcie 1 vydělal, přestože světové trhy zažily jedno z nejhorších období

Nejvyšší možný výnos si připsal v uplynulém roce zajištěný fond ČSOB Světové Akcie 1. I přesto, že pouze jedno ze zakliknutí tohoto fondu bylo plusové, odnesou si jeho investoři ke dni splatnosti fondu, tedy ke 30. 7. 2004 celých 1225 Kč zisku na každou desetitisícovou investici. Akciové indexy se přitom za čtyři roky a čtyři měsíce trvání fondu propadly o zhruba 40 procent.

Akciové trhy za posledních několik let zažily snad nejhorší období od konce dvacátých let minulého století. Rozkolísaná světová ekonomika, ovlivněná obavami z teroristických útoků a v neposlední řadě i účetními skandály mamutích korporací se samozřejmě projevila i ve skocích cen akcií. Pokud by v této době investoři vložili své peníze přímo do jednotlivých akcií, přišli by bez ohledu na kurzy koruny k dolaru a euru o 37,26 procenta svých úspor, sdělil Jan BartaČSOB Asset Managementu. O další znehodnocení investice až do výše celých 51,07 procenta vkladů by se podle něho navíc postaral slábnoucí dolar, jehož hodnota se během čtyř let snížila ze 37,7 korun na současných 25,8 korun. Například z desetitisícové investice by si nyní investor odnášel necelé 4900 korun, uvedl Barta a upozornil: Právě tato rizika eliminují zajištěné fondy, které svým podílníkům zaručují vyplacení 100% vstupní investice při splatnosti.

Přesně tato situace nastala pro podílníky zajištěného fondu KBC Click ČSOB Světové akcie 1. Přesto, že první tři roky životnosti fondu hodnoty indexů výrazně klesaly, díky poslednímu ze čtyř „zaklikávacích“ období se investoři dočkají navíc k vyplacení celé vstupní investice také výnosu 12,25%.

Vývoj zhodnocení fondu KBC Click ČSOB Světové Akcie 1

Vývoj zhodnocení fondu KBC Click ČSOB Světové Akcie 1

Vzhledem k tomu, že jde o zajištěný fond a investoři si nemohou odnést menší sumu, než původně vložili, se hodnota jejich investic do ČSOB Světové Akcie 1 během těchto období samozřejmě nezměnila. V posledním roce se vývoj akciových indexů obrátil a peníze do nich svěřené se začaly zhodnocovat. Potvrdil se nám předpoklad, že stačí jediné plusové období za dobu trvání a naši klienti si mohou odnést velice příjemný výnos své investice. Přitom hodnota indexů je i přes letošní zlepšení stále hluboko pod jejich úrovní z roku 2000, dodal Barta. Pozitivní vývoj se projevil i v zakliknutí dalších dvou zajištěných fondů ČSOB. V červenci si připíše maximální výnos 6 % za své první „klikací“ období fond ČSOB Světový Click+ 2, přičemž celkový minimální výnos fondu při splatnosti je nejméně 8 %. Již ve druhém období trvání dosáhl 9,25 % výnosu také zajištěný fond KBC Click Světové Akcie 5. Tomu se navíc vydařilo i první klikací období, takže jeho podílníci získají nejméně 13,88 % při splatnosti fondu.

Až do 17. září probíhá upisovací období nových zajištěných fondů ČSOB Digitální Click 1 a ČSOB Světového růstu+ 1. Překročili jsme třicítku, tedy v počtu zajištěných fondů uvedených na náš trh, komentoval Jan Barta další plány ČSOB se zajištěnými fondy. Více než 6 miliard korun, které do nich již investoři svěřili, jen potvrzuje jejich potřebu v nabídce investičních možností na našem trhu.