Zajímavá čísla z Hypoteční banky

Zatímco loňský rok byl pro hypoteční trh rekordním, rok 2008 bude rokem očekávání. „Přicházejí daňové změny, došlo k navýšení úrokových sazeb a přibývá aktivních hráčů na hypotečním trhu,“ komentuje vývoj Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky. „V loňském roce došlo k jistému předzásobení se hypotékami, a proto si nemyslím, že meziroční růst může být vyšší než 10 procent. Pokud se podíváme na vývoj po čtvrtletích, budou určitě první letošní měsíce o dost slabší – trh se bude dostávat do standardních kolejí. Největší zájem o úvěry čekáme v letních měsících a začátkem podzimu,“ doplňuje Jan Sadil.

Hypoteční banka se začala specializovat na hypotéky již v roce 1995 a v současné době je poskytuje společně s prodejní sítí ČSOB a dalšími partnery. Neustále se snaží zjednodušovat proces vyřízení hypotečního úvěru a také pravidelně přichází na trh s řadou novinek. V roce 2007 to byla např. hypotéka on-line, dálkový přístup do katastru nemovitostí, třicetiletá fixace úrokové sazby nebo expresní ocenění bytu. Počet dokladů potřebných k vyřízení hypotéky se také za posledních deset let snížil na pětinu. Zájemcům o koupi bytu nyní stačí přinést do banky pouze dva dokumenty.

Hypoteční banka rovněž jako první v ČR přistoupila k tzv. Code of conduct (Hypoteční kodex) – jde o formulář Evropské komise, o který může klient požádat a porovnat podmínky hypotéky v jednotlivých zemích EU.

A jaká byla nejzajímavější čísla v roce 2007 a předchozích letech?

• Bilanční suma k 31. 12. 2007: více než 100 mld. Kč (Hypoteční banka se tak stala sedmou největší bankou v ČR)
  • Objem emitovaných HZL k 31. 12. 2007: více než 100 mld. Kč (Hypoteční banka tak potvrdila pozici největšího emitenta HZL v ČR)
  • Základní kapitál k 31. 12. 2007: 4 958 mil. Kč (Hypoteční banka se tak stala pátou největší bankou v ČR)

Kvůli vyšším cenám nemovitostí si pražští klienti loni průměrně půjčili téměř o půl milionu víc, než je celorepublikový průměr. Naproti tomu mezi průměrnou výší hypotéky v Čechách a na Moravě žádný zásadní rozdíl nebyl. Průměrná hypotéka v celé ČR měla v uplynulých čtyřech letech rostoucí tendenci (od roku 2004 vzrostla o cca 60 %).

Hypoteční banka od roku 2004 zdvojnásobila počet nových klientů. Objem poskytnutých hypoték fyzickým osobám se za stejné období zvětšil téměř 3,5krát. Také došlo k prodloužení průměrné délky splatnosti hypotečního úvěru.

Zatímco v roce 2004 si lidé na hypotéku nejčastěji pořizovali rodinný dům (56,3 %), v minulém roce ho předstihl byt (45,9 %). Hlavním důvodem může být především nárůst bytové výstavby v posledních letech. Třetí nejčastěji pořizovanou nemovitostí byl pozemek, jehož podíl se za poslední čtyři roky zvýšil více než dvojnásobně.

Typickým klientem Hypoteční banky v minulém roce byl ženatý bezdětný muž mezi 30 až 34 lety se středoškolským vzděláním. Jeho plat činil 20 000 až 25 000 korun čistého.