Zájem o operativní leasing vloni výrazně vzrostl

Mezi českými společnostmi strmě vzrostla popularita financování firemních autoparků prostřednictvím operativního leasingu. Společnost LeasePlan, největší poskytovatel operativního leasingu v ČR podle oficiálních statistik ČLFA, dosáhla za rok 2008 meziročního růstu objemu nových obchodů v segmentu operativního leasingu o 20 procent na celkových 3,544 miliardy Kč. LeasePlan v loňském roce uzavřel 6718 nových smluv týkajících se operativního leasingu, což představuje meziroční růst o 27 procent.

Společnost LeasePlan hlásí za rok 2008 nárůst operativního leasingu o pětinu

V rámci celého trhu odhaduji loňský růst financování vozových parků operativním leasingem okolo 20 procent, tedy v podobných relacích, kde se pohybují i výsledky naší společnosti. Tato čísla potvrzují, že daňová reforma z počátku roku 2008 napomohla operativnímu leasingu v jeho růstovém trendu. Kromě toho si české společnosti stále více uvědomují efektivitu full service leasingu, v jehož rámci získávají veškeré služby včetně servisu, pojištění nebo související administrativy, řekl k tomuto trendu Martin Mitterwald, generální ředitel společnosti LeasePlan ČR.

Svou roli v rostoucí oblibě operativního leasingu sehrává i současná hospodářská situace  – operativní leasing firmám přináší úspory, zjednodušuje plánování nákladů, zvyšuje efektivnost vedení autoparku a v neposlední řadě zlepšuje cash flow. Na rozdíl od finančního leasingu totiž nevyžaduje žádný počáteční výdaj v podobě akontace, dodal Mitterwald.

Počet vozidel ve správě firmy LeasePlan dosáhl k 31. 12. 2008 čísla 21 552, společnost je tak s velkým náskokem lídrem na trhu operativního leasingu osobních a užitkových vozidel. Vozový park klientů LeasePlanu tvoří průměrně 21 vozidel, u řady z nich ale velikost flotily dosahuje také stovek vozů.