Zájem o firemní úvěry roste, Raiffeisenbank vyčlenila pět miliard korun na úvěry středním firmám

[Tisková zpráva] Raiffeisenbank zaznamenává opětovný nárůst poptávky financování ze strany středních firem, přičemž chce výrazně posílit svou současnou tržní pozici v úvěrování a v dlouhodobém horizontu chce patřit mezi vedoucí banky ve financování tohoto segmentu. Banka nyní získala od Evropské investiční banky (EIB) 100 milionů eur na úvěrování středních firem a stejnou částku poskytne z vlastních zdrojů.

Poptávka středních firem po úvěrovém financování začíná opětovně sílit. „Již ve druhé polovině loňského roku došlo k výraznějšímu nárůstu požadavků na úvěrové financování, přičemž zvýšený zájem firem je zřejmý především v oblasti financování provozu. V letošním roce se již začíná zvyšovat i poptávka po rozvojovém financování investic a začínají se objevovat první případy větších investičních projektů,“ uvedl ředitel firemního financování Raiffeisenbank Václav Štětina.

Raiffeisenbank má aktuálně na podporu středních firem vyčleněno minimálně pět miliard korun. Banka uzavřela s Evropskou investiční bankou smlouvu o poskytnutí úvěru ve výši 100 milionů eur, minimálně stejnou částku se pak zavázala poskytnout z vlastních zdrojů. Tyto peníze jsou určeny primárně na podporu středních firem s maximálně 250 zaměstnanci, díky spolupráci s EIB jsou podmínky úvěrů výhodnější.

Úvěry poskytnuté ve spolupráci s EIB jsou určeny pro projekty s náklady mezi 40 tisíci a 25 miliony eury, maximální splatnost úvěru činí 12 let.

V dlouhodobém horizontu chce Raiffeisenbank patřit mezi nejvýznamnější poskytovatele firemních úvěrů na českém trhu. Tuto svou vizi začala banka naplňovat na konci loňského roku, kdy přistoupila k zásadním změnám ve svém úvěrovém procesu, jejichž cílem je jeho výrazné zrychlení a zjednodušení. „Naším základním cílem je co nejrychleji umět vyřešit klientův požadavek na financování a také mu předložit řešení, které bude odpovídat jeho potřebám,“ uvedl Václav Štětina.

Banka tak mj. přesunula velkou část rozhodovacích pravomocí i odpovědnosti do jednotlivých regionů. „To bude mít vliv nejen na rychlost, ale i kvalitu našeho rozhodování. Ve svém rozhodování tak budeme moci zúročit a zohlednit znalost regionálního podnikatelského prostředí,“ vysvětlil.

Kromě zrychlení úvěrového procesu se banka zaměřila na svůj prodejní model a provedla změny s cílem zkvalitnění svého prodejního modelu a celkové obsluhy firemních klientů. V pilotním provozu rovněž testuje provoz datových schránek tak, aby komunikaci s klienty výrazně usnadnila a urychlila. „Využití datových schránek má pro nás obrovský potenciál, klientům ušetří spoustu času i papírování,“ potvrdil Václav Štětina.

V letošním roce by podle názoru banky mělo dojít především k navýšení financování investičního typu. Velký potenciál je i v akvizičním financování, kde by mohlo dojít k nárůstu transakcí především mezi středními firmami. „Bude docházet k racionalizaci a koncentraci výrobních kapacit, protože ti úspěšní budou mít příležitost k výhodným nákupům,“ uzavřel Václav Štětina.