Zájem o bankovní úvěrový registr vzrostl meziročně o 20%, v roce 2005 dojde k propojení bankovního a nebankovního registru

Praha, 10. ledna 2005 – V roce 2004 se banky dotazovaly do bankovního úvěrového registru na žadatele o úvěr o 20% více než v roce 2003. Celkový počet dotazů za loňský rok tak dosáhl výše 809 tisíc. Ještě rychleji rostl počet úvěrových smluv vedených v registru, který se koncem roku 2004 pohyboval na úrovni 5,44 miliónu. Počet úvěrových klientů - tj. fyzických osob s alespoň jedním úvěrem - činil 3,19 miliónu. Vyplývá to ze zdrojů společnosti CBCB – Czech Banking Credit Bureau, která je provozovatelem bankovního registru. V letošním roce chystá společnost CCB – Czech Credit Bureau spuštění nebankovního registru klientů leasingových a splátkových společností a jeho propojení s bankovním registrem.

Loňská čísla dokumentují, že český úvěrový registr se již dostal na standardní evropskou úroveň, řekl dnes Petr Kučera, předseda představenstva společnosti CCB – Czech Credit Bureau, a.s., která je tvůrcem bankovního registru. O tom svědčí zejména vývoj ukazatele „hit rate“, který zobrazuje procentní úspěšnost nalezení klienta v databázi. V loňském roce činil průměrný hit rate 71%, zatímco ještě v polovině roku 2003 se pohyboval okolo hranice 52%. Tato vysoká úspěšnost je důkazem vysoké vypovídací schopnosti registru. Porovnání počtu fyzických osob v registru a počtu úvěrových smluv jasně ukazuje, že počet úvěrových klientů bank s více než jednou půjčkou se za posledních 18 měsíců výrazně zvýšil, uvedl Kučera. To je podle něj důkazem, že úvěrový registr výrazně zvyšuje možnosti bank účinně posoudit schopnost klientů splácet půjčky.

CCB v letošním roce spustí také nebankovní registr klientských informací, jehož členy budou z počátku leasingové a splátkové společnosti. Smlouvu se v současné době chystají podepsat ČSOB Leasing, a.s., GE Capital Leasing, a.s., GE Capital Multiservis, a.s., CAC LEASING, a.s., CCB Finance, a.s., Škofin s.r.o. a Leasing České spořitelny, a.s. „V nebankovním registru budou do budoucna soustřeďovány pouze informace, k jejichž poskytnutí dal klient souhlas podle zákona o ochraně osobních údajů. To umožní informace mezi oběma registry sdílet,“ vysvětluje Petr Kučera. Propojení obou databází umožní dále výrazně snížit rizika členských subjektů při poskytování úvěrů fyzickým osobám a sníží nebezpečí předlužení jednotlivců, které by jinak mohlo vést až k osobnímu bankrotu.

V roce 2005 chce CCB spustit další doplňkové služby registru. Jedná se zejména o credit bureau scoring, který bude bankám pomáhat vyhodnocovat bonitu jednotlivých klientů, a systém monitoringu úvěrového portfolia, který by banky upozorňoval na nebezpečí předlužení klientů, resp. nesplácení úvěrů.

Za uplynulých 30 měsíců provozu bankovního úvěrového registru nebyl zaznamenán jediný pokus o zneužití dat z registru. Nebyl zaznamenán ani žádný pokus o ilegální průnik do databáze. Na Klientské centrum bylo občany podáno 4640 žádostí o výpis osobních údajů vedených o nich v bankovním registru a 500 oprávněných žádostí o jejich opravu, u 75% případů se jednalo o neaktualizovaný údaj – nikoliv o chybný či nesprávný. Od května 2003 nabízí bankovní registr občanům možnost získat výpis z registru také pomocí elektronického podpisu.

V současné době je členy bankovního registru 16 bankovních institucí a další se chystají do registru vstoupit. Informace registru tak pokrývají 95% bankovního trhu (banky a stavební spořitelny). Členskými bankovními institucemi v současné době jsou: Česká spořitelna, a.s., Československá obchodní banka, a.s., GE Capital Bank, a.s., HVB Bank Czech Republic, a.s., Komerční banka, a.s., Živnostenská banka, a.s., Raiffeisenbank a.s., eBanka a.s., Českomoravská hypoteční banka, a.s., Citibank a.s., Českomoravská stavební spořitelna, a.s., Stavební spořitelna České spořitelny, a.s., Wüstenrot stavební spořitelna a.s., BAWAG Bank CZ a.s., Wüstenrot hypoteční banka a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s.

V říjnu 2004 zahájil provoz také slovenský úvěrový registr, který provozuje SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o., dceřiná společnost CCB v Bratislavě. Členy slovenského registru je všech 15 bankovních subjektů působících na Slovensku, a registr tak pokrývá 100% slovenského trhu.

Vedle úvěrových registrů dosáhla společnost CCB v roce 2004 výrazných úspěchů ve dvou projektech. CCB zahájila dodávku ekonomického hodnocení žadatelů o dotace ze strukturálních fondů EU pro Agenturu CzechInvest a získala také výhradní právo ke zpracování ratingů malých a středních podniků pro Hospodářskou komoru hl. města Prahy v rámci projektu směřujícího ke zprůhlednění tohoto tržního segmentu.