Zájem klientů stavebních spořitelen o úvěry roste

Asociace českých stavebních spořitelen potvrzuje avizovaný trend

Šest stavebních spořitelen působících v ČR poskytlo za prvních šest měsíců roku 2002 61 230 nových úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů. V meziročním srovnání tento počet představuje nárůst o 16,5 %. Objem nových úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů dosáhl 10 miliard korun, což je o 29 % více než ve srovnatelném období loňského roku.

Promyšlená úvěrová politika stavebních spořitelen zpřístupňovat úvěry co nejširšímu počtu klientů stavebních spořitelen prostřednictvím výhodných úvěrových podmínek se odrazila v rostoucím zájmu o úvěrové služby. Stavební spořitelny již poskytly celkem 581 227 úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v objemu téměř 82 miliard Kč.

Finanční prostředky z úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů jsou bezezbytku investovány do bytových potřeb; zákon o stavebním spoření jiné použití těchto prostředků neumožňuje.Z přeh­ledů jednotlivých stavebních spořitelen vyplývá, že většina úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů je klienty využívána na koupi bytu nebo rodinného domu (34 %); další podstatná část (33,7 %) je využívána na rekonstrukce a modernizace stávajícího bydlení. Nový byt nebo rodinný dům je pořízen z dalších 16,2 % úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů; na nejrůznější úpravy stávajícího bydlení a na další bytové potřeby je využíváno zbývajících 16,1 % těchto finančních prostředků.

Šest stavebních spořitelen shodně potvrzuje rostoucí zájem svých klientů o úvěry ze stavebního spoření a překlenovací úvěry. Stavební spořitelny tento vývoj, mj. na základě zahraničních zkušeností, předvídaly. Aby umožnily maximálnímu počtu svých klientů využívat stavební spoření v celé šíři jeho výhod, upravovaly vstřícně podmínky pro poskytování úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů. Snižováním úrokových sazeb, zjednodušováním pravidel poskytování úvěrů, zkracováním doby jejich vyřízení a dalšími opatřeními vyvolaly zvýšený zájem svých klientů o úvěry.

Zároveň se naplňují prognózy prezentované mimo jiné na tiskové konferenci Asociace českých stavebních spořitelen v dubnu letošního roku: v souvislosti s postupným naplňováním tržního potenciálu, který podle odhadů a zkušeností ze zahraničí činí 55 % obyvatel, se nárůst počtu nových klientů již nevyznačuje takovou dynamikou, jakou tomu bylo doposud. Oproti tomu se výrazně projevuje rostoucí zájem klientů stavebních spořitelen o úvěry, čímž je naplňován základní princip stavebního spoření, které kombinací vlastních úspor a výhodného úvěru poskytnutého stavební spořitelnou představuje optimální řešení bytových potřeb.