Zájem klientů ČMSS o financování bydlení i nadále výrazně narůstá

Tento zájem se odráží v letošním rekordním úvěrovém obchodu ČMSS, který během měsíce dubna 2003 dosáhl objemu 1,42 mld. Kč a počtu 6.263 poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů.

Od začátku roku 2003 tak ČMSS svým klientům poskytla prostřednictvím 20.102 úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů finanční prostředky na financování jejich záměrů v oblasti bydlení ve výši 4,57 mld. Kč. V meziročním srovnání jde o více než dvojnásobný objem finančních prostředků (nárůst o 104,4 %); počet poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů narostl o 37,3 %.

Skutečnost, že objem poskytnutých prostředků narůstá mnohem výrazněji než počet úvěrových případů naznačuje, že klienti ČMSS přistupuji ke stále náročnějším akvizicím resp. rekonstrukcím nemovitostí k bydlení. Tato skutečnost plně odpovídá avízovanému trendu zvyšujících se nároků obyvatel ČR na vlastní bydlení.

V dubnu využívali klienti ČMSS tyto prostředky na zakoupení staršího domu nebo bytu (37,2 %) a k rekonstrukcím a modernizacím svého stávajícího bydlení (34,5 %). Téměř čtvrtina těchto prostředků byla využita na stavbu nového domu nebo bytu (22,1 %) a zbývajících 6,2 % připadá na ostatní potřeby spojené s bydlením.

Praha, 27. května 2003

Mgr. Pavla Paseková,