Zájem firem o akvizice roste, Raiffeisenbank financuje koupi Lybaru

[Tisková zpráva] Poptávka firem o akviziční financování začíná opět růst. Raiffeisenbank chce v tomto směru dále posilovat svou pozici, v těchto dnech poskytla společnosti Bochemie akviziční financování na koupi Lybaru.Od počátku roku Raiffeisenbank financovala akviziční úvěry v objemu přes miliardu korun.

Raiffeisenbank v těchto dnech uzavřela se společností Bochemie smlouvu o akvizičním financování, úvěr bude použit na koupi společnosti Lybar. Splatnost úvěru je šest let, jeho výši se obě strany zavázaly nezveřejňovat. „Tato transakce je jasným důkazem toho, že zájem firem o akvizice roste. Jsme rádi, že se můžeme podílet právě na akvizici tak významné a známé společnosti, jako je Lybar,“ uvedl člen představenstva a výkonný ředitel firemního bankovnictví Raiffeisenbank Rudolf Rabiňák.

„Hlavním důvodem pro koupi Lybaru je pro nás značka Biolit, která je jedničkou mezi insekticidy na českém i slovenském trhu. Zaměřujeme se na akvizice původních a dobře zavedených značek v regionu střední Evropy, které dále rozvíjíme. Díky spolupráci s Raiffeisenbank můžeme tuto naši strategii uplatňovat,“ uvedl Jaroslav Sopuch, člen představenstva Bochemie, který akvizici Lybaru řídil.

Poptávka po akvizičním financování se v loňském roce začala oživovat, trh po dvou letech stagnace začal opět růst a na trhu se objevovaly první případy akvizic. Raiffeisenbank se v akvizičním financování zaměřuje jak na objemově velké transakce v řádu miliard Kč financované zpravidla syndikovaným úvěrem od více bank, tak na akvizice řádově menší, které jsou financovány bilaterálními úvěry. Od začátku letošního roku poskytla Raiffeisenbank financování několika transakcí v celkovém objemu přes miliardu korun.