Po loňském zahájení činnosti pojištění pohledávek Coface v České republice a na Slovensku nyní Litva

Po loňském zahájení činnosti pojištění pohledávek v České republice a na Slovensku nyní sedmá dceřiná společnost Coface Austria začíná pojištění pohledávek v Rize, Litvě, a tím rozšiřuje tuto produktovou linii ve dvou ze tři pobaltských státu.

Coface Litva poskytuje kreditní informace a inkaso pohledávek již od roku 1993. „Naši zákazníci mají užitek z neustále se rozvíjející globalizace Coface služeb a databáze informací, taktéž z místního know-how“ řekla Martina Dobringer, výkonná ředitelka společnosti Coface Austria a Coface Central Europe. Litva se stala 51. zemí, ve které Coface poskytuje pojištění pohledávek přímo svou pobočkou. Silný růst zahraničního obchodu v Litvě – importy a exporty se téměř zdvojnásobily od roku 2004 – jasně podmiňují rozšíření portfolia produktů Coface.

Současné raitingové hodnocení je A3, uvnitř A1-A4 investičního stupně. Nicméně Litva se v březnu 2007umístnila na negativním výhledu vzhledem ke značnému „přehřívání“ ekonomiky. Země obecně poskytuje bezpečné obchodní prostředí, nicméně platební neschopnosti v Pobaltských státech jsou v současné době mírně nad průměrem CEE.

Globání zpomalení růstu světové ekonomiky se promítá také zde, ale rozvoj ekonomiky v Litvě by měl i letos významně překročit průměr EU. „Litva vykazuje silný a prudký růst od vstupu do EU, a to oceňují i zahraniční investoři. Avšak dlouhodobý výhledový rating podobně jako rok od roku rostoucí insolvence (během 2007 +32%) zdůrazňují důležitost zajištění obchodu právě pojištěním pohledávek“ dodala Martina Dobringer.