Zadávat platební příkazy lze již ve všech bankomatech České spořitelny

Česká spořitelna 4. dubna 2005 rozšířila funkci zadávání platebních příkazů a platbu pojistného Kooperativě do všech bankomatů České spořitelny. Tuto službu umožňují asi dvě třetiny bankomatů ČS, přístupných po celou dobu jejich provozu. Tyto bankomaty jsou označeny speciální samolepkou. Na zbývajících bankomatech služba funguje pouze "mimo špičku", tedy od 17 do 8 hodin v pondělí až pátek a o víkendech.

Instalace probíhala v několika etapách od prosince 2004, kdy Česká spořitelna jako první na trhu tuto funkčnost nabídla. U obou služeb jde o zadávání jednorázových platebních příkazů k úhradě až do výše 20 000 Kč. Klienti se identifikují svou debetní platební kartou vydanou Českou spořitelnou ke sporožirovému účtu. V případě platby pojistného Kooperativě se navíc jedná o komfortnější zadávaní, klienti totiž nezadávají číslo účtu příjemce, protože je přednastaveno.

Doba zpracování platebního příkazu v transakčním bankomatu je stejná jako u přímého bankovnictví, tzn., že pokud klient příkaz zadá do 20. hodiny, je příkaz ještě týž den zpracován. Délka vlastní operace zadání platebního příkazu přes bankomat zabere zhruba 1 minutu, což je srovnatelné s délkou transakce při vydání hotovosti. Třetina bankomatů službu nabízí pouze „mimo špičku“ z důvodů přílišné vytíženosti hotovostními operacemi.

Bankomaty České spořitelny se stávají multifunkčními: kromě výběru hotovosti v nich lze zjistit zůstatek na sporožirovém účtu v České spořitelně, dobít kupon do mobilních telefonů operátorů Oskar a Eurotel, zjistit stav bodového konta Bonus programu, na které klienti sbírají body za placení kartou, a nyní je nově možné realizovat i příkaz k úhradě. Transakční bankomaty jsou určeny pro transakce ze sporožirových účtů prováděné debetní kartou. Poplatek činí 5 Kč za transakci.

V současnosti provozuje Česká spořitelna siť více než 1 080 bankomatů a 650 poboček rozmístěných po celé republice. Ke konci září 2004 vydala banka přes 2,7 milionů platebních karet.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí České spořitelny, a.s.