Začínající podnikatel roku 2006 České republiky je Václav Muchna ze společnosti Y Soft, Ltd.

Praha, 23.února 2007 – Držitelem ocenění Začínající podnikatel roku 2006 České republiky se stal Václav Muchna, generální ředitel a spolumajitel společnosti Y Soft, Ltd. Tato cena je součástí soutěže Podnikatel roku, kterou vyhlašuje společnost Ernst & Young v 39 zemích světa. Společnost Y Soft se během několika let ze studentské firmy stala světovým technologickým leadrem na poli tiskových řešení.

Titul Začínající podnikatel roku, určený pro podnikatele, kteří podnikají méně než pět let, získal Václav Muchna ze společnosti Y Soft Ltd. „Tato cena nepatří jenom mně, ale také mým spolupracovníkům, kteří se podílejí na našem úspěchu. Získání ceny Začínající podnikatel roku je již teď pro mě obrovskou motivací a věřím že i pro mé spolupracovníky bude povzbuzením do budoucna. Vidím, že naše úsilí má smysl a že v tom nejsme sami.“, uvedl Muchna při přebírání prestižního ocenění.

V srpnu loňského roku firma otevřela výrobní linku v Brandýse nad Labem, kde sídlí její hardwarové oddělení. S investicí tohoto projektu jí pomohla agentura CzechInvest díky jejím produktům pro podporu podnikání. „Za pár posledních měsíců se nám podařilo proniknout na více než desítku zahraničních trhů evropy a asie.V Maďarsku a Německu dokonce zakládáme pobočky… To vše spolu s obdržením prestižní ceny Začínající podnikatel roku nás jen utvrzuje, že zvolená cesta je tou správnou.“, řekl Muchna a dodal poděkování všem svým kolegům.

Firma vyrostla ze skromných začátků v úspěšnou společnost také díky umístění v Technologickém inkubátoru VUT v Brně, kde behěm dvou let dokázala několikanásobně zvýšit obrat a ze tří lidí se rozšířila na pět a třicet zaměstnanců. Inkubátor, který spravuje Jihomoravské inovační centrum, je prvním a největším zařízením svého druhu v České republice a poskytuje pomoc především začínajícím firmám s novými nápady. Inkubátor firmám nabízí kromě prostor i další zvýhodněné služby, jako jsou poradenství, získávání výhodných půjček nebo zprostředkování kontaktů. Profil Začínajícího podnikatele roku 2006

S podnikáním začal teprve šestadvacetiletý Václav Muchna v roce 1998. „Šel jsem na brigádu do Makra, kde jsem vyložil několik tun minerálek do regálu a od té doby jsem věděl, že manuální práce mě živit nebude.“ Naštěstí ho odmalička bavilo programovat, na fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně dokonce zapojil do programování i svoje spolužáky, ale jelikož poptávka silně převyšovala jeho kapacity, po třech letech ze školy odešel a v roce 2000 spoluzaložil společnost Y Soft, s.r.o.

Primární aktivitou firmy jsou IT řešení, které přinášejí vysokou přidanou hodnotu. Hlavní službou je SafeQ – komplexní řešení pro tiskárnytisková prostředí, což je dnes v podstatě jediný univerzální software, který dokáže přesně účtovat tisky, zabezpečit k nim přístup a obecně zvýšit jejich dostupnost. Díky identifikování mezery na trhu získala společnost takové partnery jako jsou Konica Minolta, Xerox nebo HP. Po tomto úspěchu následoval rozvoj firmy na zahraničních trzích s čímž souvisí i její růst pod Muchnovým vedením – v roce 2003 měla společnost 5 zaměstnanců, o tři roky později už 33, přičemž obrat se zvýšil s původních 4 milionů na cca 140 milionů korun (odhad pro kalendářní rok 2007).