Za srpen vyhlášeno 561 osobních bankrotů, nejvíce v historii. Firemní bankroty stagnují, v srpnu jich bylo stejně jako v červenci

[Tisková zpráva] V srpnu letošního roku bylo vyhlášeno, stejně jako v červenci, 111 firemních bankrotů. V meziročním srovnání se srpnem 2009 jde o pokles o 9 bankrotů.

Od ledna do srpna bylo vyhlášeno 1 086 firemních bankrotů, což je jen o 10 procent více než za stejné období v loňském roce, kdy bylo vyhlášeno 984 bankrotů. V srpnu bylo dále vyhlášeno 561 osobních bankrotů, což je nejvíce od počátku platnosti příslušného zákona. Je to zároveň o 29 více než v červenci a více než dvojnásobek počtu osobních bankrotů za srpen 2009. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou poskytla společnost CCB – Czech Credit Bureau.

Bankroty podnikatelských subjektů

„Vyhlášené firemní bankroty v roce 2010 zatím tvoří 73 procent jejich počtu za celý rok 2009. Vloni bylo v průměru za jeden měsíc vyhlášeno 148 bankrotů, v letošním roce je to zatím pouze 136 bankrotů. Tyto údaje naznačují, že dynamika růstu bankrotů podnikatelských subjektů by se mohla začít postupně snižovat,“ říká Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Insolvenčních návrhů týkajících se obchodních společností či fyzických osob podnikatelů bylo v srpnu podáno 473, což je o 88 návrhů více než v předchozím měsíci a o 31 více než v srpnu roku 2009. Celkem bylo v letošním roce zatím podáno 3 613 návrhů na firemní bankrot, což je o 137 více než v srpnu roku 2009, ale pouze 67 procent z celkového počtu podaných návrhů za celý rok 2009. Poměr návrhů podaných na bankrot a vyhlášených bankrotů se v srpnu ve srovnání s předchozími měsíci zhoršil a činil 23 procent, byl tak jeden z nejhorších od ledna 2008. V roce 2009 bylo v průměru za jeden měsíc podáno 540 návrhů na bankrot, v letošním roce to bylo jenom o 2 více.

Bankroty podnikatelských subjektů v jednotlivých krajích

Nejvíce bankrotů podnikatelských subjektů bylo v srpnu vyhlášeno v Praze, a to 24, což je téměř jedna čtvrtina z celkového počtu, Jihomoravský kraj se podílel 16 procenty a v Moravskoslezském kraji bylo vyhlášeno 13 procent z celkového počtu. Pořadí krajů se nezmění, ani pokud jde o vyhlášené bankroty za období leden až srpen letošního roku.

Za prvních osm měsíců roku 2010 se ve srovnání se stejným obdobím roku 2009 snížil počet vyhlášených bankrotů podnikatelských subjektů ve čtyřech krajích, a to v Karlovarském kraji, kde byl pokles o 42 procent, v Ústeckém kraji o 37 procent, v Jihočeském kraji o 20 procent a v Plzeňském kraji se snížil o 18 procent.

Nejvyšší dynamiku naopak vykázal Pardubický kraj, kde firemní bankroty narostly o 65 procent, v Olomouckém kraji o 60 procent a v Jihomoravském kraji o 47 procent. V Praze, která dlouhodobě vykazuje nejvyšší podíl na celkovém počtu bankrotů, se počet bankrotů v daném období zvýšil o 10 procent, tedy stejně jako v průměru za celou republiku.

Osobní bankroty

V roce 2009 bylo v průměru za jeden měsíc vyhlášeno 210 osobních bankrotů, v letošním roce to je zatím 472. V důsledku toho dosáhl počet vyhlášených bankrotů v letošním roce 150 procent stavu za celý loňský rok. Od ledna 2008 bylo vyhlášeno 7 019 osobních bankrotů – z toho 3 778, tedy více než polovina, v letošním roce.

Počty návrhů na osobní bankrot dva měsíce po sobě klesly. Zatímco pokles mezi červnem a červencem byl o 15 návrhů, v srpnu se ve srovnání s červencem jejich počet snížil již o 44 návrhů. I tak bude celkový počet návrhů na osobní bankrot v letošním roce vyšší než v roce 2009, protože již za šest měsíců letošního roku převýšil počet návrhů na osobní bankrot jejich počet za celý loňský rok. V důsledku mírnějšího tempa růstu počtu návrhů na osobní bankrot než vyhlášených bankrotů se poměr podaných návrhů k počtu vyhlášených bankrotů v srpnu výrazně zlepšil a dosáhl hodnoty 66 procent.

„Dosavadní vývoj návrhů na osobní bankrot naznačuje, že období velmi rychlých přírůstků by mohlo skončit. Dá se proto předpokládat, že počet osobních bankrotů se sice bude i nadále zvyšovat, ale tempo růstu bude víceméně stabilní,“ dodává Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB – Czech Credit Bureau.