Za prvních šest měsíců prodeje poskytla eBanka hypotéky v celkovém objemu téměř 0,5 mld korun

eBanka od uvedení hypotéky na trh v září minulého roku uzavřela více než 300 hypotéčních úvěrů v celkovém objemu 467,3 miliónu korun. Průměrná výše poskytnutých úvěrů je 1,6 miliónu korun. Nejvyšší poskytnutá hypotéka dosahuje objemu 13,6 miliónu korun. Hypotéky jsou nejčastěji uzavírány s fixovanou úrokovou mírou na dobu 3 let. Průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték je 4,8 % p.a., tedy nižší než FINCENTRUM HYPOINDEX* v uvedeném období. Průměrná doba splatnosti je 18 let.

eBanka obdržela v září 2003 od ČNB licenci k vydávání hypotečních zástavních listů a uvedla na trh novou hypotéku. Oproti konkurenčním produktům obsahuje možnost předčasného splácení nejen v období změny úrokové sazby, ale i zahrnutí životního pojištění zdarma přímo do hypotéky. Tyto parametry jsou na trhu ojedinělé. Dalším z parametrů hypotéky je i smluvní zakotvení možnosti odložení splátek.

Potvrdila se naše očekávání o potenciálu trhu a potřebách klientů, jejichž reálné příjmy v minulém období rostly, komentuje dosavadní výsledky Radomír Lašák, generální ředitel a předseda představenstva eBanky a dodává: V rozhodování klientů dnes figurují i další parametry související se získáním hypotéky jako je rychlost vyřízení, uznání návrhu na vklad do katastru jako podkladu pro čerpání, související poplatky a možnosti jak v případě potřeb pozměnit pravidla splácení.

Hypotéka od eBanky může být poskytnuta až do stoprocentní hodnoty nemovitosti. Její minimální výše je 300 tisíc Kč a doba splácení se pohybuje od 5 do 25 let. Klient si může vybrat úrokovou sazbu fixovanou na 1, 3 a 5 let. Například úroková sazba fixovaná na jeden rok je v současné době ve výši od 3,4 % p.a.

hypotéku může požádat i zájemce, který v době podání žádosti o hypotéku není klientem eBanky. Po shromáždění všech potřebných podkladů může klient počítat se schválením hypotéčního úvěru a vyhotovením smluvních dokumentů do 7 dnů.

* FINCENTRUM HYPOINDEX je vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypotéční úvěry pro fyzické osoby.