Za pouhé tři roky získala GE Capital Bank díky Osobní půjčce Expres 19% podíl na trhu spotřebitelských úvěrů

6. listopadu 2002

GE Capital Bank má na českém bankovním trhu pozici inovátora v oblasti spotřebitelských půjček. Jako první peněžní ústav v České republice začala v listopadu 1999 poskytovat neúčelovou půjčku bez jakýchkoliv požadavků na ručení a s rozhodnutím o jejím možném poskytnutí na počkání – Osobní půjčku Expres. Za tři roky „života“ Osobní půjčky Expres banka získala téměř pětinu trhu spotřebitelských úvěrů v České republice a její podíl nadále roste.

O zájmu o Expres půjčku svědčí dynamický nárůst. Ke konci letošního třetího čtvrtletí poskytla GE Capital Bank od listopadu 1999 celkem 183,3 tisíce Expres půjček v objemu 10,3 mld. Kč. Vzhledem k tomu, že část z těchto úvěrů je již splacena, vedla banka ke 30. září 2002 167,9 tisíc Expres půjček v objemu 7,26 mld. Kč. Meziročně se počet poskytnutých Expres půjček zvýšil o 72,3 %.

Podle výzkumu, který pro GE Capital Bank realizovala společnost AISA, je nejvýraznějším trendem u zájemců o úvěr zvyšování důrazu na vstřícné a především rychlé jednání banky při schvalování žádosti o úvěr. Podíl zájemců o úvěr, kteří při rozhodování o úvěru považují za důležité jednoduché podmínky pro získání úvěru, se od října 2001 do května 2002 zdvojnásobil. Těch, kteří kladou důraz na rychlost vyřízení úvěru, bylo v květnu 2002 dokonce třikrát více než v říjnu 2001.

Proto klienti GE Capital Bank oceňují na Osobní půjčce Expres nejvíce rychlost a jednoduchost poskytnutí. Pokud klient zažádá o půjčku na obchodním místě GE Capital Bank, je rozhodnutí o předběžném schválení žádosti o Osobní půjčku Expres učiněno obratem po podání žádosti. Pokud má klient již založen běžný účet u banky s požadovanou historií, je s ním do jedné hodiny uzavřena smlouva o úvěru a nejpozději do druhého dne jsou prostředky převedeny na jeho běžný účet vedený u banky.

Osobní půjčka Expres je nabízena i zájemcům, kteří nemají požadovanou historii běžného účtu v bance. V případě žádosti nového klienta bez historie v GE Capital Bank následuje po předběžném schválení žádosti o úvěr ověření – identifikace klienta. Po úspěšném ověření identifikačních údajů klienta je půjčka vyřízena a peněžní prostředky jsou klientovi převedeny na jeho běžný účet vedený u banky do druhého dne.

V polovině roku 2001 nabídla GE Capital Bank klientům další možnost jak rychleji a snadněji získat úvěr – jako první banka u nás přišla s možnosti získat Osobní půjčku Expres pomocí internetu pro všechny zájemce (tedy nejen pro stávající klienty).

Zájemci o spotřebitelský úvěr mohou na internetových stránkách www.exprespujcka.cz vyplnit žádost o Osobní půjčku Expres. Uvedou do ní základní informace o sobě (např. bydliště, výše příjmu, zaměstnavatele, telefon) a specifikují půjčku, o níž mají zájem (výši úvěru, dobu splatnosti).

Po odeslání vyplněné žádosti se klient během chvíle prostřednictvím internetových stránek dozví, zda mu může GE Capital Bank úvěr poskytnout. Pak již jen klient na obchodním místě GE Capital Bank podepíše smlouvu o úvěru a nejdéle do 24 hodin má peníze k dispozici na svém běžném účtu vedeného u banky.

Další novinkou, s níž GE Capital Bank přišla v oblasti spotřebitelských úvěrů, bylo pojištění klienta pro případ nemoci, invalidity, úmrtí či ztráty zaměstnání, které nabízí od konce ledna letošního roku.

„Ze zkušeností GE Capital Bank vyplývá, že jednou z významných překážek při rozhodování klientů, zda si vzít spotřebitelský úvěr, je obava z nepředvídatelných životních situací, které by mohly zabránit splácení půjčky. Rozhodli jsme se proto klientům vyjít vstříc a odstranit jejich obavy nabídkou pojištění,“ řekl Radko Šindrbál, manažer Osobní půjčky Expres GE Capital Bank.

Klienti GE Capital Bank podpisem smlouvy o úvěru stvrzují poskytnutí Osobní půjčky Expres a zároveň i pojištění, pokud se pro něho rozhodnou. Pojištění poskytuje renomovaná francouzská Pojišťovna Cardif Pro Vita. Klient je pojištěn od data čerpání úvěru až do jeho splacení. Podstatné je, že tímto pojištěním není podmíněno poskytnutí půjčky.

Zájemci si mohou zvolit mezi dvěma typy pojištění, která kryjí následující rizika:

A) plná pracovní neschopnost, plná a trvalá invalidita a úmrtí,
B) plná pracovní neschopnost, plná a trvalá invalidita, úmrtí a ztráta zaměstnání.

Jan Hainz, tiskový mluvčí GE Capital Bank