Z Vivy do penzijního fondu Winterthur

Praha, 30. července 2001 – Více než 2 300 osob dosud využilo nabídku penzijního fondu Winterthur přejít z likvidovaného penzijního fondu Viva. Nadále probíhají jednání se zaměstnavateli, kteří přispívají na penzijní připojištění svým pracovníkům a poštou přicházejí přihlášky od jednotlivců. Nabídka Winterthuru, která klientům likvidované Vivy umožní pokračovat v systému penzijního připojištění bez finančních ztrát, je prodloužena do konce letošního září. Celkově je počet těch, kteří ji využijí, odhadován na 3–4 tisíce osob. S žádostí o ochranu zájmů účastníků a řešení vzniklé situace se na Asociaci penzijních fondů ČR obrátil na začátku letošního roku likvidátor PF Viva. Na výzvu jako jediný reagoval penzijní fond Winterthur. Podmínkou nabídky je uzavřít smlouvu o penzijním připojištění se státním příspěvkem právě u PF Winterthur a převést do něj prostředky z účtu u PF Viva.

„U nás klienti o své peníze nepřijdou,“ uvedl Petr Žaluda, generální ředitel a předseda představenstva Winterthur, penzijního fondu, a.s. „To, že je naše nabídka oslovila, potvrzuje důvěru nejen v samotný Winterthur, ale v celý systém penzijního připojištění jako správnou cestu, jak se zabezpečit na stáří,“ dodal Žaluda.

Akcionáři PF Winterthur jsou Winterthur Leben AG (85%) a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (15%). Švýcarská společnost Winterthur, člen finanční skupiny Credit Suisse Group, je vlastníkem největšího seskupení penzijních fondů u nás.

Jeho součástí je kromě penzijního fondu Winterthur a Vojenského otevřeného penzijního fondu také Báňský a hutní penzijní fond a Penzijní fond VZP ČR. Celé seskupení má v současné době více než 550 000 klientů a spravuje aktiva ve výši téměř 11 miliard Kč.