V letní letové sezóně bude z Letiště Praha létat 50 aerolinek přímou pravidelnou linkou do 127 destinací v 52 zemích

V neděli 29. 3. bude na Letišti Praha zahájen provoz podle nového letového řádu na sezónu léto 2009. Od konce března do 24. října plánuje 50 leteckých společností pravidelná přímá letecká spojení do 127 destinací v 52 zemích. Země s největším počtem destinací, do kterých zamíří lety z Prahy, jsou již tradičně Velká Británie a Itálie s jedenácti, Německo a Rusko s devíti a Španělsko a Řecko se sedmi destinacemi. Nejvíce spojů bude směřovat na letiště Paříž/Charles de Gaulle, do Frankfurtu, Moskvy/Šeremetěva, Mnichova a Amsterdamu.

Letní letový řád přinese řadu novinek v provozu na Letišti Praha. České aerolinie chystají hned dvě nové linky do oblasti Střední Asie a rozšíření spojení především do destinací v západní a jihovýchodní Evropě, ale také na Blízkém a Středním východě. V době platnosti letního letového řádu budou České aerolinie létat do 70 destinací ve 42 zemích světa, s partnerskými dopravci budou nabízet spojení celkem do 134 destinací ve 47 zemích světa. Bližší informace k letní sezóně 2009 firma zveřejní v průběhu tohoto týdne.

Letecká společnost Wizz Air značně rozšíří nabídku letů v souvislosti se zřízením své domovské základny na Letišti Praha od června 2009. Vedle posílení stávajících linek do destinací Londýn/Luton, Řím, Milán/Bergamo a Brusel/Charleroi, které společnost provozuje již od února tohoto roku, zahájí Wizz Air v červnu letecké spojení na pařížské letiště Beauvais a do Eindhovenu. V červenci pak přibudou lety do Neapole, Madridu, Malmö, Liverpoolu a Osla.

Americká společnost Delta Air Lines otevře 19. 6. 2009 svoji novou linku do New Yorku, která zvýší počet pravidelných spojů na této trase o 3 frekvence týdně. Delta tímto krokem navazuje na úspěšný provoz přímé linky mezi Prahou a jejím hlavním domovským letištěm v Atlantě.

Společnost Smart Wings ve srovnání s loňským rokem nově přidá pravidelné sezónní spoje do prázdninových destinací Ibiza a Zakinthos.

Novým dopravcem na Letišti Praha se stane italská letecká společnost Wind Jet, jež bude od začátku platnosti letního letového řádu létat dvakrát týdně na letiště Forli nedaleko Boloni.

Letní sezóna již tradičně zvyšuje podíl charterových letů na provozu Letiště Praha. Pro léto 2009 jsou v současné době plánovány charterové lety do více než 120 destinací. Nejvíce charterových spojů bude vypraveno do egyptské Hurghady, dále pak také do Antalye v Turecku, Djerby v Tunisku, Heraklionu na ostrově Kréta a bulharského Burgasu. Mezi nejvzdálenější charterové destinace patří mexický Cancun, Fortaleza v Brazílii, kubánské Varadero nebo thajský Phuket.