Evropské sdružení stavebních spořitelen varuje před regulací, která výrazně prodraží úvěry na bydlení

Americký systém financování bydlení není a neměl by být vzorem pro Evropu, upozorňuje Evropské sdružení stavebních spořitelen a varuje Evropskou unii před jeho nekritickým přebíráním. Zároveň upozorňuje, že Evropská komise stojí před schválením opatření, která mohou výrazně zdražit úvěry na bydlení.

„Pro spotřebitele v Evropě je velkým štěstím, že tato doporučení byla ještě včas vyvrácena realitou na americkém trhu s nemovitostmi“ říká Andreas J. Zehnder, výkonný ředitel Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Americká krize hypoték, trendy stavebního spoření v jednotlivých zemích a další témata týkající se bydlení budou diskutována na XV. Evropském kongresu Evropského sdružení stavebních spořitelen, který se koná 24.- 26. října v Praze.

„Česká republika je druhou nejúspěšnější zemí stavebního spoření. Na českém trhu není jiný finanční produkt, který by byl tak masově rozšířen a který by si vydobyl takovou popularitu. Stavební spoření, to je mimo jiné více než 300 miliard korun spíše drobnějších úvěrů na bydlení či 11,2 miliónu smluv o stavebním spoření od roku 1993,“ vypočítává Vojtěch Lukáš, předseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Systém stavebního spoření je také jedním z pilířů, který chrání evropský trh před krizemi. Statisíce rodin v USA teď přijdou o své domy. „Pod pojmem ochrana spotřebitelů rozumíme, že občany před takovými úvěrovými praktikami chráníme. V žádném případě by se jim v Evropě nemělo legislativně napomáhat k masivnímu průniku na naše trhy“, tolik Zehnder.