Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group: Velmi dobré hodnocení od Standard & Poor´s

[Tisková zpráva] Mezinárodně uznávaná ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P) vystavila akciové společnosti WIENER STÄDTISCHE Versicherung AG Vienna Insurance Group velmi dobrý rating.

Stávající hodnocení „A+“ bylo potvrzeno a výhled zlepšen ze „stabilního“ na „pozitivní“. Tím se Vienna Insurance Group stala jediným rakouským pojišťovacím koncernem s hodnocením „A+“ a pozitivním výhledem.

Rating oceňuje opakovaný silný obchodní výsledek, který pravidelně překračoval komunikované cíle Vienna Insurance Group, stejně jako v posledních letech vzrůstající příspěvky ke koncernovému zisku ze zemí střední a východní Evropy. Pozitivně hodnoceno bylo i vynikající combined ratio ve výši 95,5 procenta v neživotní oblasti, kterého společnost dosáhla i přes četné škody z přírodních pohrom roku 2007.

Jako solidní a vyrovnané se projevily i diferzifikace obchodních oblastí a prodejních kapacit Vienna Insurance Group v Rakousku a střední a východní Evropě. Standard & Poor’s očekává, že si společnost i v následujících letech udrží svou silnou kapitálovou základnu spolu s dosavadním výrazným růstem profitability.

Významným argumentem pro zlepšený výhled je pro agenturu plánovaná transakce a sjednaná dlouhodobá prodejní dohoda s Erste Bank pro státy střední a východní Evropy. Naplánovaná akvizice pojišťovny s Versicherung včetně středo- a východoevropských společností zapadá do strategie koncernu zaměřit se na růst v oblasti životního pojištění. Prodejní dohoda s Erste Bank nadto přispěje k posílení budoucí obchodní činnosti.

Standard & Poor’s vyjádřila očekávání, že Vienna Insurance Group v příštích letech předčí konkurenty v rozvoji i objemu pojistného, protože se zaměřila na silně rostoucí trhy ve střední a východní Evropě. Příspěvek mimorakouských koncernových společností ke koncernovému výsledku v roce 2011 dosáhne s vysokou pravděpodobností překročí cca. 50 procent.

Vienna Insurance Group se sídlem ve Vídni je předním rakouským pojišťovacím koncernem v zemích střední a východní Evropy. Mimo kmenového trhu v Rakousku je Vienna Insurance Group prostřednictvím podílů na pojišťovnách aktivní v Albánii, Bělorusku, Bulharsku, České republice, Estonsku, Gruzii, Chorvatsku, Lichtenštejnsku, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Makedonii, Německu, Polsku, Rumunsku, Rusku, na Slovensku, v Srbsku, Turecku a na Ukrajině. Kromě toho má pobočky v Itálii a ve Slovinsku.

Koncern je na rakouském trhu zastoupen na burze kótovanou Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group, Donau Versicherung a Bank Austria Creditanstalt Versicherung. Dále vlastní menšinové podíly ve společnosti Wüstenrot Versicherung a Sparkassen Versicherung.