Vývoj na trhu penzijního připojištění hodnotí generální ředitel PFČP

Vývoj na trhu penzijního připojištění hodnotí Tomáš Matoušek, generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny.

Jak hodnotíte loňský rok z pohledu penzijních fondů?

Penzijní připojištění zažilo další klidný rok, který byl ve znamení pokračujícího růstu počtu klientů. Těch je v současnosti do systému dobrovolného spoření zapojeno kolem 4 milionů. Penzijním fondům se loni podařilo bez větších problémů ustát otřesy na kapitálovém trhu (hypoteční krize a další výkyvy) i změny ve vývoji cenové hladiny v ČR ovlivněné přicházejícími úpravami daňové soustavy. Námi poskytované spoření tak zůstalo bezpečnou investicí.

Co lze očekávat od roku 2008 v sektoru penzijního připojištění?

Vzhledem k vysoké penetraci u ekonomicky aktivních obyvatel nelze předpokládat vyšší poptávku, než jaké jsme byly svědky loni. Odhadujeme, že na konci tohoto roku by do systému mohlo být zapojeno zhruba 4,3 milionu občanů. Výrazněji růst však bude počet klientů, kterým na penzi přispívá firma. Těch by měl být na konci roku 2008 podle našich odhadů 1,3 milionu. Zájem podniků ze segmentu malých a středních firem a především mladších klientů bude hlavním tahounem poptávky po penzijním připojištění v letošním roce.

Silně poroste objem klientských úspor. Zatímco dnes se pohybujeme na úrovni zhruba 160 miliard korun, za rok to bude již přes 200 miliard. Podíl úspor v penzijních fondech na celkových úsporách obyvatel neustále roste a tento trend bude pokračovat. Pozitivní roli zde sehrají především dopady daňové reformy, která lidem zvýší disponibilní příjmy a možnosti spoření. Rovněž rozšíření mantinelů pro příspěvek na penzi zaměstnancům přispěje ke zvýšení celkového objemu vkladů.

A co penzijní reforma? Dojde v této oblasti k nějakému průlomu?

Čeká nás klíčový rok. Čas velmi rychle utíká a budoucí problémy zapříčiněné konzervací současné podoby penzijního systému jsou více než evidentní. Vládní koalice má důchodovou reformu jako jednu z hlavních priorit a jsem přesvědčen, že letos dojde ke zlomovým rozhodnutím o zásadních změnách systému a jeho nových principech. Politická situace však pravděpodobně neumožní vyjednání kompromisu napříč politickým spektrem. Reforma bude zřejmě prosazena prostou parlamentní většinou.