Výstavba nového sídla ústředí ČSOB začala

Již za několik týdnů se prostor v těsném sousedství stanice metra Radlická změní téměř k nepoznání. V souladu se stavebním povolením zahájila v těchto dnech společnost Skanska CZ archeologický průzkum lokality a vlastní stavbu. Zaměstnanci banky by se měli do nového sídla přestěhovat počátkem roku 2007.

Představenstvo ČSOB rozhodlo o vybudování nového sídla ústředí banky již v roce 2003. V následném výběrovém řízení získala tuto zakázku Divize Project Development společnosti Skanska CZ. Autorem vítězného architektonického návrhu je AP ateliér architekta Josefa Pleskota.

Stavba sídla ČSOB je pro naši společnost bezesporu jednou z nejprestižnějších zakázek od stavby Sazka Arény. Stejně jako investor se bude i Skanska velmi snažit, aby se tento projekt stal vlajkovou lodí a příkladnou ukázkou moderních trendů komerční výstavby, neokázalé a ohleduplné k životnímu prostředí, řekl Jiří Poletín, výkonný ředitel Divize Project Development společnosti Skanska CZ.

Ústředí ČSOB v současnosti sídlí v několika budovách v centru Prahy. Přestěhování mimo centrum je odvážný krok, který ale bance přinese významné úspory. Banku ke stavbě nového ústředí mimo centrum Prahy motivovaly dvě věci. Jednak je to zájem vnitřní – tedy snaha o úspory a o změny firemní kultury, které nové sídlo přinese. Druhý neméně závažný důvod je orientován mimo banku – ČSOB se snaží být dobrým občanem. Nové ústředí totiž prospěje také samotné lokalitě Radlic. Bude pro ni znamenat znovuoživení a zkvalitnění veřejného prostoru, uvedl Pavel Kavánek, generální ředitel ČSOB.

Banka tedy nechce honosné sídlo z mramoru, ale přátelskou, otevřenou a vstřícnou budovu s velkým důrazem na ekologické aspekty, dodal Pavel Kavánek.

Těmto záměrům odpovídá i samotné architektonické pojetí. Při stavbě bude použito velké množství přírodních materiálů, značný důraz klade ČSOB i Skanska CZ na minimalizaci energetické náročnosti budovy a její vliv na životní prostředí. Okolí budovy i plochy určené k relaxaci v průběhu pracovního dne, včetně zaměstnancům přístupné střechy, budou osázeny velkým množstvím zeleně. Budova vyroste na pozemku, který byl již jednou stavebně využit při budování pražského metra, a který díky tomuto projektu najde další využití. Zároveň jistě také dojde k oživení celé lokality.

V rámci stavby budou v lokalitě připraveny podmínky pro budoucí prodloužení tramvajové trati směrem od centra města, o které pátá městská část již dlouho usiluje.

Vzhledem k tomu, že se jedná o stavbu velkého rozsahu, která dočasně ovlivní život místních obyvatel i cestujících městskou hromadnou dopravou v přilehlé oblasti, společnost Skanska CZ zřídila pro tento projekt na svých stránkách www.skanskareality.cz samostatnou stranu, kde zájemci naleznou všechny průběžné informace o stavbě a v budoucnu také snímky pořízené webovou kamerou.

O aktuálním postupu bude informovat také na informačním panelu umístěném přímo u stavby a pravidelně, v měsíčníku MČ Praha 5 – Pražská Pětka či na internetových stránkách ČSOB.