Výsledky společnosti PKN ORLEN za druhé čtvrtletí roku 2007

Vynikající výsledky v oblasti maloobchodního prodeje a petrochemické výroby společně s výsledky programu snižování nákladů přispěly v druhém čtvrtletí 2007 k velice dobrým výsledkům skupiny ORLEN. Současně dosáhla kladného provozního výsledku poprvé od přerušení zpracování kvůli škodám způsobeným požárem i společnost Mažeikiu Nafta. Hrubý zisk (EBITDA) společnosti PKN ORLEN dosáhl výše 1 874 milionů zlotých, což znamená nárůst o 14 % oproti stejnému období v loňském roce. Výsledky programu OPTIMA byly o 200 % lepší než ve 2. čtvrtletí 2006.

Ve 2. čtvrtletí roku 2007 realizovala společnost PKN ORLEN příjmy ve výši 16 218 milionů zlotých, tj. o 19,6 % více než za srovnatelné čtvrtletí loňského roku. Společnost tohoto zvýšení dosáhla díky vyšší výkonnosti ve velkoobchodní sféře (32 %) i v maloobchodním prodeji (13 %) paliv a petrochemických výrobků (25 %).

Provozní zisk meziročně vzrostl o 9,6 % a čistý zisk (mateřské společnosti) o 27,6 %. Na výsledky skupiny měly kladný vliv i finanční transakce, zvláště pak výhodné rozdíly ve směnných kurzech.

V maloobchodním segmentu došlo ve srovnání s 2. čtvrtletím loňského roku ke zlepšení provozních výsledků o 144 %, což znamená zvýšení na 186 milionů zlotých. Bylo tomu tak hlavně díky vyšším objemům prodeje paliv v Polsku (18,5 %), v České republice (21,1 %) a v Německu (6 %), a dále díky důslednému sledování nákladů.

Přes 8% pokles výsledků rafinérské výroby na 836 milionů zlotých kvůli vyššímu směnnému kurzu zlotého, odstávkám a modernizaci je třeba zaznamenat výrazné zvýšení příjmů a ziskovosti společnosti Mažeikiu Nafta. Díky důslednosti a rozhodnosti vedení i zaměstnanců při rekonstrukci výrobní kapacity a zvyšování efektivity dosáhla tato litevská společnost kladného provozního výsledku rafinérské výroby, nově zahájené po přerušení z důvodů požáru. Příjmy společnosti Mažeikiu Nafta za 2. čtvrtletí 2007 dosáhly částky 958 milionů zlotých a její čistý zisk činil 45 milionů zlotých, kdežto v 1. čtvrtletí společnosti vznikla ztráta ve výši 57 milionů zlotých.

Výsledky chemického segmentu vzrostly ve srovnání s 2. čtvrtletím roku 2006 o více než 100 % na 69 milionů zlotých, a to díky úsilí, které vynaložila společnost Anwil ve spolupráci se Spolanou, úsporám v rámci programu OPTIMA a zlepšení o 11,8 % úpravou marží při výrobě PVC.

Petrochemická výroba též oznámila podstatně lepší výsledky než ve stejném období minulého roku – zvýšení o 56 % na 349 milionů zlotých, a to hlavně díky zvýšení efektivity při využívání kapacity a lepším podmínkám na globálních trzích.

Důsledným plněním programu OPTIMA byly vytvořeny úspory ve výši 133 milionů zlotých. Největší část z nich vytvořily rafinérie (63,3 milionů zlotých) a maloobchod (37 milionů zlotých).