VÝSLEDKY OBCHODOVÁNÍ NA BURZE V ROCE 2002

VÝSLEDKY OBCHODOVÁNÍ NA BURZE V ROCE 2002
Tisková zpráva burzy č. 43 z 31. prosince 2002

Celkový objem obchodů dosáhl v roce 2002 hodnoty 1 793,1 mld. Kč, což představuje 9,8% pokles oproti předchozímu roku, kdy byl dosažen rekordní objem v hodnotě 1 987,2 mld. Kč. Na poklesu objemu obchodů se podílel především nižší objem obchodů na trhu dluhopisů, který se oproti roku 2001 snížil o 14,1 % na 1 595,7 mld. Kč. Naopak na trhu akcií a podílových listů (PL) došlo k výraznému oživení, když objem meziročně vzrostl o 53,3 % na 197,4 mld. Kč. O vývoji ročních objemů obchodů v členění na akcie + PL a dluhopisy vypovídá následující graf.

Nejobchodovanější akciovou emisí se v roce 2002 stala KOMERČNÍ BANKA, jak vyplývá z následující tabulky.

Emise akcií s největšími celkovými objemy obchodů v roce 2002

Tabulka č. 1128
Poř. č. Název emise Objem (mil. Kč) Podíl (%)
1 KOMERČNÍ BANKA 76 763,7 38,89
2 ČEZ 38 317,3 19,41
3 ČESKÝ TELECOM 32 742,5 16,59
4 ČESKÁ SPOŘITELNA 1) 19 700,7 9,98
5 PHILIP MORRIS ČR 15 692,1 7,95
6 ČESKÉ RADIOKOMUN. 6 048,8 3,06
7 UNIPETROL 4 500,0 2,28
8 ERSTE BANK 2 654,6 1,34
9 PPF INVEST.HOLDING 1) 213,7 0,11
10 ZLATÝ IF KVANTO 1) 154,4 0,08

1) Obchodování s danou emisí bylo v průběhu roku 2002 ukončeno.

Akciový trh zaznamenal rovněž pozitivní cenový vývoj. Výrazně si polepšily průřezové akciové indexy. Hodnota oficiálního indexu PX 50 se zvýšila o 16,75 %, indexu PX-D o 9,46 % a indexu PX-GLOB o 17,02 %. Z kapitalizačně významných oborů vzrostl index peněžnictví meziročně o 54,58 %, energetiky o 30,68 %. Neúspěšný rok zaznamenal obor doprava a spoje, jehož index se propadl o 32,66 %.

Nejvýznamnější událostí roku 2002 se stalo bezesporu přijetí první zahraniční akciové emise ERSTE BANK na hlavní trh burzy a od 1. října zahájení obchodování s touto emisí v obchodním segmentu SPAD.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.