Výsledky ČMHB za rok 2001: Upevněné postavení na trhu a zisk 93 milionů Kč

PRAHA, 22. dubna 2002 – Českomoravská hypoteční banka si v roce 2001 udržela první místo na trhu hypoték fyzickým osobám. Její podíl činil 29 % z hlediska objemu a 35 % podle počtu poskytnutých hypoték. Zároveň vykázala auditovaný zisk po zdanění ve výši 93 milionů Kč a lehce tak překročila plán, který byl nastaven na 92 milionů Kč. Audit provedla společnost Pricewaterhou­seCoopers Audit, s.r.o.

„Fakt, že jsme ve tvrdém konkurenčním boji, který na trhu hypoték v loňském roce vzplál, udrželi svou pozici, je klíčový. Podařilo se nám to především díky aktivní obchodní politice a napomohly nám samozřejmě také zajímavé obchodní podmínky,“ říká k tomu generální ředitel a předseda představenstva ČMHB Jiří Votrubec. ČMHB totiž nabízí nejlevnější hypotéku na trhu, tzv. P PLUS, vázanou na mezibankovní sazbu PRIBOR. Úrok u hypotéky P PLUS v současné době začíná na 5,3 % a je tedy o celý procentní bod nižší než konkurenční sazby. Také standardní úrokové sazby ČMHB patří mezi nejvýhodnější.

Banka dokázala získat mnoho nových klientů též díky rychlosti a komfortu svých služeb. ČMHB totiž provozuje v ČR dosud výjimečný systém, který dokumenty zpracovává výhradně elektronicky. V praxi to znamená, že banka nepoužívá papírové dokumenty, ale kompletní složky všech nových hypotečních úvěrů skutečně zpracovává v elektronické podobě. To jí umožňuje dosahovat vysoké rychlosti při vyřizování úvěrů. Standardem na zpracování a schválení hypotéky je 5 dnů, ale problémem není ani expresní vyřízení do druhého dne. Díky elektronickému systému se také zvyšuje bezpečnost a významně klesají náklady.

Hlavní údaje řádné účetní závěrky za rok 2001

Ostatní úvěry 17 103 866
Doplňkové úvěry 16 958 406
Celkem 14 134 279 229

Podíl jednotlivých typů nemovitostí na zajištění úvěrů
Rodinné domy 54,91 %
Obytné domy 16,80 %
Byt 11,89 %
Podnikatelské objekty 8,92 %
Administrativní objekty 3,99 %
Ostatní objekty 2,28 %
Pozemky 1,21 %

Českomoravská hypoteční banka, a. s., je jedinou specializovanou hypoteční bankou v ČR.
V počtu poskytnutých hypotečních úvěrů zaujímá ČMHB první místo na trhu.
Za rok 2001 ČMHB poskytla 3179 hypotečních úvěrů v objemu 3,26 miliardy Kč.