Vynikající výsledky skupiny Aviva plc

Skupina Aviva plc vykázala za rok 2006 jedny z nejlepších hospodářských výsledků ve své historii. Celosvětový provozní zisk skupiny stoupl v porovnání s předchozím rokem o 12 procent na 3 245 miliónů liber.

V oblasti životního pojištění se provozní zisk zvýšil o 12 procent na 2 033 miliónů liber. V roce 2006 byla také dokončena akvizice společnosti AmerUs v USA, která otevřela cestu na největší trh životního a důchodového pojištění na světě, a přináší tak výborný potenciál pro růst v dalších letech.

„V Británii přinesla naše jasná strategie a zvyšující se důvěra zákazníků vynikající výsledky a vzrůst podílu na trhu. Na trhu životního pojištění v Evropě se naše portfolio také rozrostlo – hlavně díky příspěvku střední a východní Evropy. V Asii jsme se výrazně posunuli vpřed na největších trzích Indie a Číny,“ komentuje výsledky Richard Harvey, generální ředitel skupiny Aviva a dodává: „Dosáhli jsme vynikajícího růstu, který prokazuje výhodu naší vyvážené skladby podnikání z hlediska produktů, distribuce a lokace. V budoucnosti hodláme pokračovat v agresivním růstu ve všech těchto směrech s důrazem na naše přesné cíle rentability.“

Dceřiná společnost skupiny v České republice, Aviva životní pojišťovna a. s., se v roce 2006 zaměřila na rozvoj pravidelně placeného pojistného, u kterého dosáhla meziročního růstu 11,7 %. V tomto segmentu, jenž představuje primární zdroj pojišťovny, značně převyšuje růst celého pojistného trhu, který se pohybuje kolem 6,7 %. (dle předběžných údajů ČAP za rok 2006).