Nejvýhodnější sazbu pro nákup cenných papírů nabízí v současné době LBBW Bank – od 5,9 % p.a.

LBBW Bank snížila úrokové sazby pro Repo obchody a Reverzní (obrácené) Repo obchody z 6,5 % na 5,9 % p.a. Jde v současné době o nejlepší nabídku v oblasti těchto obchodů na trhu.

V posledních měsících zaznamenala LBBW Bank vzrůstající zájem investorů o investování do cenných papírů formou Repo obchodů a Reverzních Repo obchodů. Silný pokles cen akciových trhů na konci loňského roku a začátku tohoto roku přilákal na akciové trhy řadu investorů. „Trhákem“ nebyly jen nízké ceny některých titulů, ale také pokles úrokových sazeb. Ten měl za následek příliv investorů zejména do zajímavých dividendových titulů jako jsou ČEZ, KB, NWR, Telefonica O2 atd. A kombinace těchto dvou faktorů – nízké ceny a zajímavých dividend – byla u velké většiny investorů tím nejsilnějším impulsem, komentuje důvody zájmu investorů Petr Pokorný, ředitel oddělení Securities Trading, LBBW Bank CZ a.s.

Repo obchod je úvěrová operace/obchod, kdy na nákup cenných papírů klient využije úvěr poskytnutý bankou. Jako jištění úvěru slouží nakoupené cenné papíry, které jsou převedeny na účet banky. Repo obchody jsou realizovány s nejlikvidnějšími investičními nástroji, které jsou obchodovány v segmentu SPAD Burzy cenných papírů Praha.

Reverzní (Reverse) Repo obchody jsou obchody určené pro klienty, kteří již vlastní cenné papíry, rádi by investovali dále, ale nemají volné finanční prostředky. LBBW Bank nabídne úvěr, který je zajištěn převodem cenných papírů klienta.

Výhodou tohoto úvěru je i to, že klient peníze z úvěru může využít buď na další investice, tj. nákup cenných papírů nebo podílových listů fondů nabízených LBBW Bank, nebo může peníze využít libovolně dle své potřeby (neúčelový úvěr).

Výhody Repo obchodů LBBW Bank:

• investiční účet zdarma (založení, vedení, zrušení)
  • Komisionářská smlouva zdarma
  • schválení úvěru zdarma

Pro zahájení obchodování musí být zájemce klientem LBBW Bank a musí mít uzavřenu Komisionářskou smlouvu. Počáteční vklad klienta nutný jako krytí při získání úvěru na obchodování tvoří 30% z objemu plánovaného obchodu. LBBW Bank může na nákup cenných papírů zapůjčit až 70 % finančních prostředků.

Vzhledem k tomu, že tento způsob obchodování je značně rizikový, banka doporučuje tento typ operací pouze klientům, kteří již mají delší zkušenost s investováním do investičních nástrojů a vyšší toleranci k riziku. Při uzavírání smlouvy o poskytování těchto služeb je nutná osobní konzultace zákazníka s investičním odborníkem banky.

Přehled aktuálních úrokových sazeb pro Repo a Reverse Repo obchody na trhu (platné k 26.5.2009):

LBBW Bank od 5,90 % p.a.
Atlantik FT od 7,95 % p.a.
Brokejet (Česká spořitelna) od 8,50 % p.a.
BH Securities od 7,90 % p.a.
Cyrrus od 10,90% p.a.
FIO od 7,80 % p.a.
JTBank od 6,30 % p.a.
Patria Direct (ČSOB) od 8,00 % p.a.
Raiffeisenbank od 6,00 % p.a.